Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Να προχωρήσουν τα έργα


Γενική είναι η εκτίμηση ότι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την έξοδο από την κρίση θα έχει γίνει όταν η πόλη μας  ξεφύγει από το σημερινό τέλμα και ξαναμπεί σε φάση ανάπτυξης. Και όχι τόσο επειδή θα αναστραφεί από τη μία στιγμή στην άλλη η άθλια εικόνα  την οποία βιώνουμε, αλλά επειδή θα αρχίσει να διαμορφώνεται ένα άλλο κλίμα, που, αν μη τι άλλο, θα εμπεριέχει και το στοιχείο της αισιοδοξίας ότι μπορούμε να προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες από τις σημερινές.
Το γνωρίζει καλά αυτό η παρούσα δημοτική πλειοψηφία  και γι’ αυτό, άλλωστε, προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταδείξει το τελευταίο διάστημα ότι  δεν φταίει η ίδια για το τέλμα των έργων που έχουν ξεκινήσει, αλλά άλλοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η απεργία των φορτηγατζήδων. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν έχουν ξυπνήσει την αισιοδοξία για το αύριο που χρειάζεται αυτή την ώρα ο μέσος πολίτης.
Δεν είναι αδικαιολόγητη, άλλωστε, η επιφυλακτικότητα των δημοτών απέναντι στις δημοτικές υποσχέσεις και εξαγγελίες. Έχουν βιώσει τόσες και τέτοιες διαψεύσεις προσδοκιών, ώστε εύλογα να δυσπιστούν έναντι των όποιων διαβεβαιώσεων για σχεδιασμούς και προγράμματα θα ακουστούν προεκλογικά. Σε σημείο που να μην εμπιστεύονται πλέον κανένα. Ούτε και την αντιπολίτευση, που με τις μαξιμαλιστικές της προτάσεις ακύρωσε ή επιβράδυνε έργα που θα μπορούσαν να είχαν γίνει εδώ και καιρό.
 Το μόνο που πλέον πιστεύουν είναι τα όσα βλέπουν να συμβαίνουν. Και, δυστυχώς, αυτά είναι γεγονότα και καταστάσεις που δεν δικαιολογούν την αισιοδοξία για κάτι καλύτερο στο αμέσως προσεχές μέλλον.
Ουσιαστικά, εκείνο που μπορεί ν' ανατρέψει τη συγκεκριμένη πραγματικότητα είναι να προχωρήσει κάποιο από τα έργα που ήδη εκτελούνται με ταχείς ρυθμούς ως τις εκλογές, σαν μια  απόδειξη ότι κάτι κινείται, ώστε να συνειδητοποιήσει ο πολίτης ότι δεν έχει να κάνει με λόγια, σχέδια και διακηρύξεις, αλλά με μια συγκεκριμένη πραγματικότητα, που έχει εισέλθει μάλιστα και στο τελικό στάδιο της υλοποίησης.
Διαφορετικά... «πάμε για ύπνο Κατερίνα..».

Δεν υπάρχουν σχόλια: