Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ψηλά ο πήχης

Η νίκη έχει πολλούς πατέρες και δεν είναι τυχαίο ότι το βράδυ των εκλογών οι στενοί συνεργάτες του κ. Σμυρνιώτη έκπληκτοι είδαν να πανηγυρίζουν μπροστά τους πολλά στελέχη του κόμματός τους που είχαν λάμψει διά της απουσίας τους σε όλο τον προεκλογικό τους αγώνα. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους που η νίκη του νέου δημάρχου συνιστά σημαντικό  πολιτικό κατόρθωμα, συν το γεγονός  πως η τριχοτομημένη κυβερνητική πλειοψηφία ενούμενη στο δεύτερο γύρο θα μπορούσε να κερδίσει άνετα τον αγώνα, αν ομονοούσε. Παρόλα αυτά δεν παύει να είναι ελπιδοφόρα καθώς  σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων εξακολουθεί να αναζητεί με κάθε τρόπο μια αχτίδα φωτός μέσα από ένα μείγμα παλιών και νέων στελεχών που εξελέγησαν, προκειμένου να βγει η πόλη από το αδιέξοδο.
Ο νέος δήμαρχος γνωρίζει πως αυτό που συνέβη την προπερασμένη Κυριακή δεν αφορά το πρόσωπό του, αλλά την Τρίπολη. Γνωρίζει επίσης ότι ο πήχης βρίσκεται ψηλότερα για τον ίδιο σε σχέση με κάθε άλλον δήμαρχο στο παρελθόν. Γιατί,  με μειωμένα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό, καλείται να διορθώσει τα στραβά και να περισώσει τον κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί  οι υποσχέσεις που έδωσε στην Κοινωνία των Πολιτών πρέπει να υλοποιηθούν στα μέγιστο δυνατό και  να συμβιβάσει τη διαχείριση του δήμου με την ανάγκη να κρατηθούν ζωντανά όλα αυτά τα δίκτυα των ενεργών πολιτών που τον στήριξαν από το 2006. Χωρίς τους φυσικούς της συμμάχους η νέα δημοτική πλειοψηφία δεν μπορεί να πετύχει.
Ο πήχης βρίσκεται ψηλότερα και για έναν ακόμα λόγο. Ως δήμαρχος της πρώτης θητείας, ο νεοεκλεγείς, πρέπει να προσέξει και να διώξει το άγχος που τον βάρυνε ως τώρα, για να προχωρήσει χωρίς λάθη. Πρέπει να αντισταθεί στις ατομικές φιλοδοξίες των συνεργατών του, να εμπνεύσει όλους τους δημότες και να τους εμπλέξει στην προσπάθεια ανάταξης της πόλης.
Και να μην ξεχνά. Οι 200 τόσοι ψήφοι που έκριναν το αποτέλεσμα και χάρισαν τη νίκη δεν είναι δεξιοί της παράταξής του αλλά ψηφοφόροι της αντίπερα όχθης, που πολιτικές παρεμβάσεις τριχοτόμησαν αυτή την όχθη και στο δεύτερο γύρο τους έστειλαν στην αγκαλιά του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: