Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Οι προτεραιότητες του νέου δημάρχου


Ξεκινάμε από τα αυτονόητα. Δήμαρχος Τρίπολης  σημαίνει θεσμικός εκφραστής του γενικού συμφέροντος των κατοίκων της πρωτεύουσας και όχι διεκπεραιωτής, ούτε ισορροπιστής των επιμέρους συμφερόντων διαφόρων κοινωνικών ομάδων της. Κατά συνέπεια, πρώτη και κατεπείγουσα προτεραιότητα του νέου δημάρχου θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση του τραυματισμένου ηθικού των κατοίκων της πόλης του.
Ο νέος δήμαρχος οφείλει να ξεκινήσει από την επόμενη κιόλας μέρα να καλλιεργεί αυτοπεποίθηση των Τριπολιτών, ως κατοίκων μια πρωτεύουσας πόλης. Για  γίνουν ξανά υπερήφανοι για την πόλη τους, που εξακολουθεί να αποτελεί θετικό σύμβολο πανελληνίως.
Δεύτερη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η δραστική αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της Τρίπολης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με αξιοποίηση των υπαρχόντων μελετών για την  ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης και με χρήματα εξασφαλισμένα από  την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με δραστική απορρύπανση ( εντατικοποίηση καθαριότητας, έλεγχος βανδαλισμών –graffiti, καταστροφές– και διαφήμισης), προστασία του δημόσιου χώρου, της προσβασιμότητας και της αστικής νομιμότητας (εντατικός έλεγχος τραπεζοκαθισμάτων, ηχορύπανσης στάθμευσης). Δεν υπάρχει πιο ευγενικός και ύψιστος στόχος για ένα νέο δήμαρχο από το να διατηρήσει τον υπάρχοντα και να αποδώσει όσο περισσότερο δημόσιο χώρο μπορεί στον πεζό δημότη.
Τρίτη προτεραιότητα θα πρέπει  να είναι η κοινωνική αναβάθμιση της πρωτεύουσας με πολιτικές ένταξης στη ζωή της πόλης όσων, και είναι αρκετοί,  οι οποίοι   ζουν σήμερα στο περιθώριο.
Δράσεις για τους κατοίκους που δεν είναι ή δεν γεννήθηκαν Eλληνες, εκστρατεία της ενθάρρυνσης της συμμετοχής των αποκλεισμένων της πόλης –τοξικομανών, αστέγων, αν υπάρχουν κ. ά. – συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου αυτού.
Αυτά και πολλά άλλα μπορούν να γίνουν, αρκεί  να συνειδητοποιήσουμε ότι  η Τρίπολη δεν θα ανέβει σκαλοπάτια  παρά μόνο με  βαθιές τομές ικανές να  οδηγούν και κατευθύνουν όλους στην ανάκτηση  της πόλης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: