Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΠΕΙΣ...

Με το που «έσκασε μύτη» η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την «Ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων» άρχισε και το χαράτσωμα των εργαζομένων. Και να ξέρετε, ότι αυτή η απόφαση είναι μόνο το πρώτο βήμα. Θα ακολουθήσουν κι άλλα, με κορυφαία την καθιέρωση του λεγόμενου ανοιχτού νοσήλιου. Και ανοιχτό νοσήλιο, είναι αυτό που θα αναγκάζει τους ασθενείς  να βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στη τσέπη, δεδομένου ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία θα αδυνατούν να καλύψουν το κόστος.
Την απόφαση για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, δεν πρέπει να την δούμε σαν μια μεμονωμένη περίπτωση.
Πρέπει να τη δούμε σε συνάρτηση με την πολιτική περικοπών εξετάσεων και διαγνωστικών πράξεων που έχει επιβληθεί στα ασφαλιστικά ταμεία, μετά τις μεγάλες ανατροπές που έφερε το Μνημόνιο.
Τα ιδιωτικά ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα που γενικεύονται πια μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, έχουν σκοπό να μαζέψουν ιδιωτική πελατεία απ’ αυτή που δημιουργούν οι περικοπές που κάνουν οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.
Ο ασθενής που θα πάει για να εξεταστεί από γιατρό, ή για κάποια διαγνωστική εξέταση, στις περισσότερες των περιπτώσεων, είτε θα πηγαίνει για εξέταση που δεν την καλύπτει το Ταμείο του, είτε δεν θα έχει πάρει έγκριση από το Ταμείο. Και βέβαια, προστρέχοντας στους «γιατρούς-φίρμες» ο ασθενής θα πληρώνει και το παραδοσιακό «φακελάκι», πέρα από την ήδη τσουχτερή αμοιβή που θα εισπράττει το νοσοκομείο. Με λίγα λόγια, αν μέχρι σήμερα δεν σε συνέφερε να αρρωστήσεις μια φορά, από δω και πέρα δεν σε συμφέρει δέκα!
Γιατροί και νοσηλευτές λοιπόν, καλούνται να εργαστούν πέρα από το τακτικό τους ωράριο, εισπράττοντας μέρος της πληρωμής των ασθενών, εν είδη νόμιμου... φακελακίου. Οπότε, δεν χρειάζεται να είσαι μάντης για να καταλάβεις που την πάνε την δουλειά. Τα νοσοκομεία παιδιά, σιγά σιγά θα μετατραπούν σε ιδιωτικά, όπου όλοι θα τρέχουν για την μαρμίτα, και το επίπεδό τους θα κατρακυλήσει κάτω του μηδενός. Περαστικά μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: