Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟ «ΓΛΑΣΤΡΕΣ» ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΡΤΑΣΕΙ...

Έχει μαζευτεί κόσμος και κοσμάκης στην ουρά για τις μελλοντικές Αντιδημαρχίες, και ο Σμυρνιώτης καλείται τώρα να μην στενοχωρήσει κανέναν, και να τους εξυπηρετήσει όλους. Ή μάλλον, να εξυπηρετήσει αυτούς στους οποίους είχε υποσχεθεί από πριν την σχετική καρέκλα, προκειμένου να συστρατευθούν μαζί του. Ο Γιάννης βέβαια, δεν έκανε κάτι το καινούργιο και το πρωτόγνωρο.
Έκανε αυτό που έκαναν όλοι οι προκάτοχοί του Δήμαρχοι, και αυτό που θα κάνουν όλοι οι μελλοντικοί. Και δεν είναι μόνο οι καρέκλες των Αντιδημάρχων που είχαν, έχουν και θα έχουν σουξεδάκι. Είναι και οι καρέκλες των Ειδικών συμβούλων-συνεργατών. Αυτές μάλιστα δεν χαρακτηρίζονται μόνο σαν σουξεδιάρες, αλλά και σαν υψηλά αμοιβόμενες. Οπότε, θεωρούνται τυχερά... τα οπίσθια που θα κάτσουν εκεί! Το θέμα είναι όμως αν αυτοί που θα καπαρώσουν τις ειδικές καρεκλίτσες, θα έχουν έστω και μια μικρή μυρωδιά γύρω από το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούν. Αν θα ξέρουν δηλαδή και κάτι, για να μην αποτελούν διακοσμητικό στοιχείο. Όχι τίποτα άλλο, αλλά από «γλάστρες» και «γλαστράκια» έχουμε χορτάσει πλέον.
Ας γίνουμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένοι, κι ας ρίξουμε μια ματιά στο καθεστώς των Επιστημονικών Συνεργατών-Ειδικών συμβούλων, και Ειδικών συνεργατών του Δήμου Τρίπολης. Ένα καθεστώς πολυδιάστατο, τουλάχιστον με τη μορφή που έχει πάρει και λειτουργεί τα τελευταία χρόνια.
  • Ένας Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ βαθμού μπορεί βάσει σχετικού νόμου να έχει όντως έμμισθους Επιστημονικούς Συνεργάτες ή Ειδικούς Συμβούλους ή Ειδικούς Συνεργάτες του Δήμαρχου.
  • Πρόκειται για τρεις εξειδικευμένες ειδικότητες μετακλητών, οι οποίοι αθροιστικά σε αριθμό μπορούν να είναι τόσοι, όσες είναι για κάθε συγκεκριμένο Δήμο οι θέσεις των Αντιδημάρχων. Στην περίπτωση του Δήμου Τρίπολης, οι λεγόμενοι μετακλητοί γύρω από τον Δήμαρχο μπορεί να είναι μέχρι 5, αφού ο Δήμος ένεκα πληθυσμού μπορεί να έχει μέχρι 5 Αντιδημάρχους. Περιττό βέβαια να σας πω, ότι όλα αυτά διατυπώνονται στην σχετική νομοθεσία.
  • Ο Δήμαρχος, δεν έχει εκ του νόμου το δικαίωμα να προσλαμβάνει τον οποιοδήποτε στις θέσεις των Συνεργατών, παρά μόνον εκείνους οι οποίοι διαθέτουν βιογραφικό σημείωμα, το οποίο συνάδει με τις προδιαγραφές του νόμου (Ν. 3584, άρθρο 163, ΦΕΚ Α’ 143/28-6-2007)
  • Συγκεκριμένα: Και οι τρεις ειδικότητες πρέπει να έχουν τα ακόλουθα κατ’ ελάχιστον προσόντα: 1) Πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. 2) Ειδίκευση σε επιστημονικό ή επαγγελματικό τομέα αρμοδιότητας ΟΤΑ που αποδεικνύεται με αξιόλογη επιστημονική ενασχόληση (δημοσιεύσεις, συμμετοχή σε συνέδρια, ομάδες εργασίας κλπ) ή αξιόλογη επαγγελματική απασχόληση ή επαρκείς γνώσεις και σημαντική εμπειρία. 3) Ειδικά για τους Επιστημονικούς Συνεργάτες απαιτείται ως πρόσθετο προσόν ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ή αξιόλογες μελέτες σχετιζόμενες με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
  • Ο Δήμαρχος, οφείλει να προκηρύξει τις θέσεις όχι στα «μουλωχτά» αλλά να δώσει σημαντική δημοσιότητα ώστε να εκδηλώσει ενδιαφέρον για πρόσληψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων.
  • Ο Δήμαρχος, αξιολογεί τα προσόντα των υποψηφίων και επιλέγει αυτόν ο οποίος είναι ο αξιότερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: