Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Η ΧΗΜΕΙΑ Η ΜΑΓΚΙΑ, ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΛΠΑ

Δεν είμαι ούτε μάντης, ούτε μέντιουμ, ούτε αστρολόγος (τουλάχιστον μέχρι στιγμής), οπότε στην ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι από σας, για το πώς θα τα πάνε οι νέοι Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, και λοιποί Αυτοδιοικητικοί σωτήρες-φωστήρες, συγνώμη, αλλά δεν μπορώ να δώσω απάντηση. Ούτε σκοπεύω να αρχίσω να μυρίζω τα νύχια μου, για να σας πω ποιος θα καταφέρει να κάνει κάποια πραγματάκια, και ποιος το μόνο που θα καταφέρει να κάνει θα είναι μια τρύπα στο νερό. Πως είναι δυνατόν να απαντήσει κανείς με σαφήνεια σε τέτοιου είδους ερωτήσεις, ρε παιδιά; Ξεχάστε λοιπόν τις απαντήσεις, και άμα γουστάρετε πάμε να παίξουμε το παιχνίδι με τις εκτιμήσεις. Ότι τίποτα άλλο, αλλά για να περάσει ευχάριστα η ώρα μας...

Στρατηγός ο Τατούλης, Αντιστράτηγος ο Γιαννακούρας, γνωρίζουν ήδη και οι δύο πολύ καλά, ότι το Αρκαδικό στοιχείο περιμένει πολλά απ’ αυτούς. Έχουν δικαίωμα λοιπόν να αποτύχουν; Σαφώς και δεν έχουν. Βέβαια όταν ο κόσμος λέει ότι περιμένει πολλά, στις περισσότερες περιπτώσεις εννοεί ότι περιμένει ρουσφέτια. Αντί να λέει δηλαδή ότι περιμένει έργα, λέει ότι περιμένει εξυπηρετήσεις. Σου λέει, κύριε εγώ σε ψήφισα, εγώ σε στήριξα, εγώ έπεισα κι άλλους να σε ψηφίσουν, τώρα κι εσύ πρέπει να βγάλεις την υποχρέωση, και να μου διορίσεις τον γιο μου, τη κόρη μου, τον αδελφό μου, τον κουμπάρο μου...
Δεν θέλω να στενοχωρήσω αυτούς που κινούνται με αυτή τη λογική, όμως τέτοιου είδους εξυπηρετήσεις, μάλλον θα πρέπει να τις ξεχάσουν. Τουλάχιστον στον βαθμό που τις περιμένουν. Είναι άλλο πράγμα να ζητήσεις από τον Τατούλη και τον Γιαννακούρα, να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να σου φτιάξουν π.χ. έναν δρόμο έξω από το σπίτι σου, κι άλλο να σου διορίσουν όλο σου το σόι. Και να θέλουν δηλαδή να σου το διορίσουν, που στο διάβολο να σου το διορίσουν με αυτή την κρίση; Οι διορισμοί στο Δημόσιο, πέθαναν. Εδώ αντί να διορίζουν, απολύουν. Πάμε παρακάτω λοιπόν.
  • Το ότι ο Τατούλης και ο Γιαννακούρας θα δώσουν ένα προβάδισμα στις αναγκαιότητες της Αρκαδίας, το θεωρώ σαν κάτι δεδομένο. Μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι θα το δώσουν.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για να τα πάνε καλά Τατούλης και Γιαννακούρας είναι και το αν θα υπάρξει καλή χημεία στη μεταξύ τους συνεργασία. Το αν θα ταιριάξουν τα χνώτα τους. Δεν έχουν συνεργαστεί ποτέ στο παρελθόν, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε από τώρα, το πώς θα κυλήσει η συγκατοίκησή τους. Οι πρώτες ενδείξεις πάντως επ’ αυτού δεν είναι απαισιόδοξες.
  • Σε πρακτικό επίπεδο, η μαγκιά του Τατούλη και του Γιαννακούρα, θα αποδειχθεί και από το αν θα αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες που θα κάνουν για την ανεύρεση χρηματικών πόρων και κονδυλίων για την δημιουργία έργων υποδομής. Αυτό ίσως να είναι και το πιο κομβικό σημείο της όλης ιστορίας. Θα βρουν χρήματα, χωρίς αυτό να συνεπάγεται με περαιτέρω επιβάρυνση (φόροι) των πολιτών; Εδώ σας θέλω...
Θα τα πάνε καλά ο νέος Δήμαρχος της Τρίπολης, και η ομάδα του; Θα βρουν απήχηση οι τεχνοκρατικές αντιλήψεις του Σμυρνιώτη; Και σ’ αυτή την περίπτωση, όπως και στην περίπτωση του Τατούλη, καθοριστικός παράγοντας είναι το οικονομικό. Από κει ξεκινάνε όλα. Όπως έχουμε ξαναπεί, όλο το βάρος σε αυτόν τον τομέα, θα το σηκώσει ο Σαββάκης. Να μου το θυμηθείτε, πως κάποια στιγμή, θα νομίζουμε πως ο Σάββας θα είναι ο Δήμαρχος της Τρίπολης! Σε γενικές γραμμές, σε ότι αφορά την μελλοντική πορεία του Σμυρνιώτη και στο κατά πόσο αυτή, θα κινηθεί σε σωστά πλαίσια, θα τονίσουμε:
  • Όσοι θα καθήσουν στις Αντιδημαρχιακές καρέκλες, και στις πολυθρόνες των Ειδικών Συμβούλων, να καθήσουν με αξιοκρατικά και αξιολογικά κριτήρια. Αν κάποιοι, δεν κάνουν για Αντιδήμαρχοι ή για Ειδικοί σύμβουλοι, να μην καθήσουν σε αυτές.
  • Να αποφύγει πάση θυσία ο Σμυρνιώτης την συμμετοχή του στα όποια «γαλάζια» κομματικά παιχνίδια, θα αρχίσουν να παίζονται, στην περίπτωση που θα έχουμε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τον Δήμο, να το περνάει σε δεύτερο και σε τρίτο πλάνο.
  • Να μη διστάσει να επιζητήσει την βοήθεια του Τατούλη πάνω στα σοβαρά προβλήματα του Δήμου Τρίπολης, και να γράψει στα παλιά του τα παπούτσια όλους εκείνους που πιθανόν να τον χαρακτηρίσουν σαν κρυφοτατουλικό. Ας δείξει έγκαιρα ο Γιάννης ότι δεν χαμπαριάζει από μπαμπούλες.
Και μερικές σκέψεις, για κάποιους άλλους Δημάρχους.
  • Αυτός που πρέπει να αποδείξει ότι θα τα πάει καλά, είναι ο Σκαντζός. Και καλά να μην τα πηγαίνει, αυτός θα πρέπει συνεχώς να αποδεικνύει ότι θα τα πάει καλά. Επίσης, ένα ερώτημα που προκύπτει είναι και το αν θα τον βοηθήσουν και οι Δαλιάνηδες να τα πάει καλά.
  • Για τον Μπούρα, ας ελπίσουμε ότι μετά από τόσα χρόνια που όπως λένε οι φίλοι του τα πήγαινε καλά, δεν θα βαρεθεί να τα πάει καλύτερα. Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να μην απογοητεύσει τον φίλο του τον Δράκο, και να μη πέσει στη θλίψη ο Φουσέκης.
  • Γιάννη Γιαννόπουλε προσοχή. Αυτοί που σε στήριξαν, φοράνε μπουφανάκι ντούμπλ φας. Το αν θα τα πας καλά λοιπόν, εξαρτάται και από το πώς θα τους αντιμετωπίσεις στην περίπτωση που επιχειρήσουν να σου κάνουν κόλπα.
  • Αν ο Τσιγγούνης κάθονταν επί 28 χρόνια στην Δημαρχιακή καρέκλα, ο νέος Δήμαρχος Μαρνέρης πόσο σκέφτεται να κάτσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: