Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Λιτά εγκαίνια


 Εγκαίνια βιασύνης τα χθεσινά για το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο. Εκ των ενόντων, για να μην χαθεί η ευκαιρία και το εγκαινιάσει κάποιος άλλος, υπογράφοντας με το όνομά του στην τελετή και στην  ιστορία της πόλης μας. Παρόλα αυτά, « Θυρανοίξια» ενός θεάτρου, με αρχιτεκτονικό στυλ Νέο Μπαρόκ, που πέρασε από σαράντα κύματα για να μην κατεδαφιστεί, να ανακαινιστεί και να παραδοθεί εν τέλει ολοκαίνουργο στη τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους της.
Το κτίριο ήδη ξεφορτώθηκε τη φθορά του χρόνου και ξανασυνάντησε παλιά του στολίδια λαμπερά σαν νεογέννητα. Οφείλει, όμως, να «ανεχτεί» τις high tech τεχνολογίες που κρύβονται επιμελώς στις φλέβες και τα σπλάχνα του.
 Εντυπωσιάζει ο σκηνικός του διάκοσμος. Μεγαλοπρεπής, λαμπρός και υπερσύγχρονος,.
Τα χρώματα, ζωηρά και έντονα, είναι διάχυτα παντού. Όλα διαφορετικά και αλλαγμένα σε ένα κτήριο που περιπλανήθηκε για χρόνια και ετοιμάζεται να ανοίξει καινούργιο κεφάλαιο με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, έτοιμο να συμβαδίσει με την εποχή του, διατηρώντας τη φινετσάτη γοητεία του παρελθόντος.
Είναι η αισιόδοξη πλευρά της μοναδικής θεατρικής  σκηνής που ήρθε στο φως αρχοντική μέσα από μικρές καλόγουστες λεπτομέρειες. Βέβαια, η πραγματικότητα έξω από το κτίριο είναι διαφορετική. Στο φως της ημέρας, και όχι μόνο της νύχτας, δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές των περαστικών με πινελιές ασχήμιας και εγκατάλειψης, που ούτε η χριστουγεννιάτικη φάτνη με το στολισμένο δέντρο, μπορεί να εξαλείψει. Μοναδική ελπίδα ο νέος δήμαρχος να κινήσει τις διαδικασίες ανάπλασης της  Πλατείας Πετρινού το συντομότερο δυνατόν.  
Όμως, το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει είναι το οικονομικό. Χωρίς αυτοτελείς πόρους θα παραμένει κλειστό και σύντομα θα αραχνιάσει.  Μέχρι σήμερα  δεν έχει  αποφασιστεί  από το δήμο ο τρόπος χρηματοδότησής του ούτε έχει καταρτιστεί κάποιος οργανισμός λειτουργίας, ώστε να μπορεί να στέκεται αυτοδύναμο και να μπορεί χωρίς προβλήματα να διεξάγει το πολιτιστικό του έργο.  Η νέα δημοτική αρχή επωμίζεται κι αυτό το δύσκολο έργο, στα τόσα που θα έχει να επιλύσει. Και αποτελεί μια σημαντική γι αυτήν πρόκληση.
Παρόλα αυτά τα εγκαίνιά του σηματοδοτούν την επαναλειτουργία του μετά από πολλά χρόνια ακινησίας και ερήμωσης. Στο καινούργιο του ταξίδι ευχόμαστε τα καλύτερα. Καλορίζικο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: