Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ ΣΟΟΥ ΤΩΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ


Δεν μπορώ να πω… Από σόου αυτή την περίοδο άλλο τίποτα. Να φαν’ κι οι κότες. Θα μου πεις, ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως φυσιολογικό, μιας και οι γιορτές έχουν την τιμητική τους, οπότε τα σόου είναι μια καλή λύση για να ξεφύγει κανείς, έστω και για λίγο από την σκληρή πραγματικότητα. Θα  σας ζητήσουμε προκαταβολικά συγνώμη μιας και σήμερα δεν θα ασχοληθούμε με τα συνήθη σόου των ημερών. Εκ των πραγμάτων, θα μιλήσουμε για κάτι πιο πεζό: Για τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τα «σόου» των απερχόμενων «Καποδιστριακών» Δημάρχων της Αρκαδίας.
Τον τελευταίο καιρό, ενδεχομένως να πήρε και το δικό σας μάτι, κάποια τέτοια «σόου». Ενδεχομένως να είδατε κι εσείς σκηνές από τέτοιου είδους «πανηγυράκια», στα οποία εκτός όλων των άλλων, μοιράζονται και… ενθύμια (με δαπάνες βέβαια του φορολογούμενου πολίτη), με τα οποία οι δήμαρχοι του χθες προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» σε ότι αφορά στα πεπραγμένα της περιόδου που κατείχαν τον «θρόνο».
·        Στις εκδηλώσεις αυτές, καλούνται πάσης φύσεως «μαϊντανοί» από την συντεχνία των «Καποδιστριακών» Δημάρχων, οι οποίοι παίρνουν τον λόγο και κατασυγκινημένοι πλέκουν το εγκώμιο του… οικοδεσπότη.
·        Σε όλες αυτές τις δαπανηρές δραστηριότητες, που στοχεύουν κατά κύριο λόγο στην υστεροφημία των απερχόμενων Δημάρχων, παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Δεν υπάρχει πουθενά ο… αντίλογος! Δηλαδή, στην ατζέντα των εκδηλώσεων δεν υπάρχει η λεγόμενη διαβούλευση με τους πολίτες, ούτε παίρνει κανείς τον λόγο για να ασκήσει μια στοιχειώδη κριτική, για τα όποια  κακά πεπραγμένα ή για την όποια απραξία του απερχόμενου Δημάρχου.
·        Ποτέ δεν παρουσιάζεται οικονομικός απολογισμός, ούτε υπήρξε κάποιος Δήμαρχος (με εξαίρεση ίσως αυτή του Καβουρίνου στο Λεβίδι) που να υποστήριξε ότι παρέδωσε την εξουσία φτωχότερος απ’ ότι όταν την έλαβε.
·        Κανείς Δήμαρχος δεν είχε το τσαγανό να προχωρήσει σε δημόσια αυτοαξιολόγηση.
·        Κανείς δεν μπήκε στη διαδικασία να αποκαλύψει τα «ντεσού» της τυχόν διοικητικής, οργανωτικής και επιχειρησιακής ανεπάρκειας του δήμου του, έτσι ώστε να δώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες στους νέους «Καλλικρατικούς» Δημάρχους για το τι μπορεί να τους περιμένει.
·        Κανείς δεν προχώρησε σε μία κριτική αξιολόγηση του προσωπικού του Δήμου του, αλλά και όλων όσοι συνεργάστηκαν με αυτόν, είτε σαν αιρετοί είτε σν μετακλητοί (σύμβουλοι – συνεργάτες) είτε, σαν πάροχοι υπηρεσιών (με τα γνωστά μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών).
Ας πάρουμε σαν παράδειγμα την περίπτωση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).
·        Κανείς δεν μπήκε στον κόπο, να βγει και να εξηγήσει τι ακριβώς έκανε τόσα χρόνια στον ΦΟΔΣΑ, ο οποίος ΦΟΔΣΑ, ως γνωστόν, κόστισε πολλά χρήματα για πολλά χρόνια στους φορολογούμενους πολίτες.
·        Πώς λειτούργησε ο ΦΟΔΣΑ; Ποιοι προσέφεραν υπηρεσίες στον εν λόγω Φορέα;
·        Τι υπηρεσίες μπορεί να ήταν αυτές και με ποιες αμοιβές; Οι αμοιβές ανταποκρίνονται στις προσφερόμενες υπηρεσίες;
·        Ποιος ή ποιοι κατήρτισαν τα Τεύχη Διαγωνισμών του ΦΟΔΣΑ, για τις διάφορες περιβαλλοντικές μελέτες;
·        Ποιοι έκαναν τους διαγωνισμούς; Είχαν τις απαιτούμενες γνώσεις και την πείρα για να αξιολογήσουν τις μελέτες;
·        Τι υλικοτεχνική υποδομή αγόρασε ο ΦΟΔΣΑ και πού βρίσκεται αυτή σήμερα;
·        Ο ΦΟΔΣΑ έχει δώσει στην δημοσιότητα τους ετήσιους κοινωνικούς και οικονομικούς απολογισμούς ως όφειλε να πράξει βάσει νόμου;
·        Ο ΦΟΔΣΑ κατήρτισε Κανονισμούς Υπηρεσιών, Κανονισμούς Διαχείρισης, Κανονισμούς Προσωπικού κλπ;
·        Εκπόνησε κάποιο Επιχειρησιακό Σχέδιο και Πρόγραμμα Δράσης, ως όφειλε να πράξει;
·        Προσπάθησε να δικτυωθεί με τους ΦΟΔΣΑ των άλλων περιοχών και με το κεντρικό όργανο του ΦΟΔΣΑ στην Ελλάδα;
·        Προσπάθησε να αποκτήσει Διαχειριστική Επάρκεια να ενταχθεί σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και να φέρει έσοδα στους συμμετέχοντες δήμους;
·        Και σε τελευταία ανάλυση, προσέφερε κάποια υπηρεσία στον τόπο και απέκτησε κάποια έσοδα από την επιχειρησιακή του λειτουργία εκτός των εσόδων από την τσέπη των φορολογούμενων πολιτών;

Δεν υπάρχουν σχόλια: