Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΟΥ… ΚΑΣΙΔΗ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ;


Διανύουμε περίοδο ευχών. Τα «χρόνια πολλά» δίνουν και παίρνουν, ενώ σε λίγες μέρες, η ευχή που θα σημειώσει σουξέ θα είναι «ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος». Σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ευχή που δέχονται οι νέοι «Καλλικρατικοί» Δήμαρχοι είναι «Καλή επιτυχία και δημιουργική θητεία», καθώς στις 3 Γενάρη ξεκινάει η λειτουργία του περίφημου «Καλλικράτη».
Αισθανόμαστε την ανάγκη να απευθυνθούμε στους νέους Δημάρχους του τόπου και να τους δώσουμε τις πιο θερμές ευχές μας. Η δική μας η ευχή βέβαια, θα είναι ολίγον τι διαφορετική απ’ αυτές που δίνονται σε ανάλογες περιπτώσεις, όμως πιστεύουμε πως αποτυπώνει πλήρως την ωμή πραγματικότητα. Ευχόμαστε λοιπόν εκ βάθους καρδίας στους νέους Δημάρχους μας «ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΛΕΞΟΥΝ ΤΑ ΜΠΟΥΤΙΑ τους», κατά την διάρκεια της εφαρμογής της νέας Αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, και θα εξηγήσουμε πιο κάτω το γιατί. Ελπίζουμε μόνο να μην γίνουμε εμείς οι Δημότες τα πειραματόζωα πάνω στα οποία θα πειραματιστούν με τον «Καλλικράτη» οι Δήμαρχοι, από την στιγμή που κι αυτοί, πολλά πράγματα δεν τα γνωρίζουν ακόμη και θα τα μάθουν στην πράξη στην πορεία. Ελπίζουμε δηλαδή, μέχρι να τα μάθουν «να μην πούμε τον Δεσπότη Παναγιώτη».
Μόλις λίγες εργάσιμες μέρες μέχρι το τέλος του χρόνου και ενώ ολοκληρώνονται οι ορκωμοσίες των Δημάρχων που θα εγκαινιάσουν τον «Καλλικράτη» τα προβλήματα μιας ομαλής εφαρμογής του νέου αυτού θεσμού μοιάζουν βουνό. Υποτίθεται ότι λύθηκε ένα από τα βασικότερα, αυτό των μετατάξεων του προσωπικού των σημερινών Νομαρχιών στους νέους Δήμους, με την διασφάλιση ότι δεν θα επηρεαστεί η προσωπική και οικογενειακή τους ζωή, δηλαδή ότι θα εξακολουθήσουν να υπηρετούν στις περιοχές που απασχολούνταν μέχρι και σήμερα. Αυτό βέβαια, θεωρητικά. Διότι στην πράξη, οι νέοι αιρετοί Δήμαρχοι φοβούνται ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα ανισοκατανομής προσωπικού, με υπερπληθώρα στις έδρες των νέων δήμων και ελλείψεις σε προσωπικό, σε άλλες περιοχές των ορίων ευθύνης τους. Και οι διορθώσεις που θα απαιτηθούν εκ των υστέρων, ενδέχεται τότε να μην μπορούν να καλύψουν πλήρως όλες τις ανάγκες των εργαζομένων με επακόλουθο σημαντικά οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα.
Από ‘κει και πέρα όμως, υπάρχουν μια σειρά από εκκρεμότητες ομαλής υλοποίησης του «Καλλικράτη». Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, από την στιγμή που ο σχεδιασμός προβλέπει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 να έχουν λειτουργήσει πλήρως όλες οι νέες αυτοδιοικητικές δομές, ώστε και όλες οι… μεγάλες αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς στους πολίτες. Επομένως, ανάλογος είναι και ο όγκος δουλειάς που περιμένει τους νέους αιρετούς, για τον οποίο ήδη έχουν ενημερωθεί σε σχετικά σεμινάρια – «φροντιστήρια». (Αυτό που δεν ξέρουμε όμως είναι το πόσοι απ’ αυτούς τους αιρετούς που έκαναν «φροντιστήριο», θα γράψουν καλά στις εξετάσεις τους, πόσοι θα κριθούν επανεξεταστέοι και πόσοι θα «μείνουν στον τόπο»).
Πολύτιμο εργαλείο, λέει, στην όλη προσπάθεια είναι και ένας «Οδικός χάρτης» που συνέταξε το Υπουργείο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. (Αυτός ο «οδικός χάρτης» υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει σαν «λυτάρι» το οποίο θα συμβουλεύονται οι αιρετοί «μαθητές»).
Πάμε παρακάτω. Με την εγκατάσταση των νέων αρχών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η στέγαση κατ’ αρχήν των υφιστάμενων υπηρεσιών, καθώς και αυτών που μεταφέρονται από τις νομαρχίες, με παρατάσεις μισθώσεων, νέες μισθώσεις και συστέγαση κάποιων υπηρεσιών, σε πρώτη φάση με Περιφέρειες. (Εδώ θα υπενθυμίσουμε πως βρισκόμαστε εν μέσω οικονομικής κρίσης, οπότε είμαστε πολύ περίεργοι να μάθουμε τιμές ενοικίων). Άμεσα επίσης, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα πρέπει να αποκτήσουν τον νέο ΑΦΜ τους, και τις νέες σφραγίδες τους, ενώ μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Γενάρη  θα πρέπει να διαθέτουν και την ιστοσελίδα τους! (Ε, βέβαια. Αν δεν διαθέτεις ιστοσελίδα, πώς θα πας μπροστά; Βρακί δεν έχει ο κώλος μας, λουλούδια θέλει ο…).
Προσέξτε τώρα. Η λειτουργική και διοικητική ολοκλήρωση της ενοποίησης των παλιών Δήμων, με ενοποίηση μητρώων, υπηρεσιών, στοιχείων οικονομικής διαχείρισης, απογραφή περιουσιακών στοιχείων και ότι άλλο απαιτείται, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλους Φλεβάρη. Στο ίδιο διάστημα, θα πρέπει επίσης να έχει συγκροτηθεί η Δημοτική επιτροπή Διαβούλευσης που θα συγκροτηθεί με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του κάθε Δημοτικού Συμβουλίου. Θα αριθμεί από 25 έως 50 μέλη, εκπροσώπους φορέων, παραγωγικών φορέων και τοπικών συλλόγων, ενώ το 1/3 των μελών θα είναι απλοί δημότες. Με την ίδια πλειοψηφία, θα έχει γίνει εξάλλου και η επιλογή του «Συμπαραστάτη του Δημότη». (Κι’ όλα αυτά, μέσα στον Φλεβάρη. Ο Κουτσοφλέβαρος σε όλο του το μεγαλείο).
Στο πρώτο δίμηνο του 2011, μείζον ζήτημα φοβούνται οι αιρετοί πως θα προκύψει και με τις δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα (ΝΠΔΔ) των δήμων. Απαιτείται να έχουν κλείσει ή συγχωνευθεί περίπου 4.500 από τις συνολικά 6.000 υφιστάμενες δημοτικές επιχειρήσεις και ΝΠΔΔ. Στη διαδικασία εμπλέκονται φυσικά και αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι και ήδη υπάρχει η σκέψη να υπάρξει κάποια μικρή παράταση για την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων. Ήδη άλλωστε, αυτό έχει γίνει με σχετική τροπολογία, σε ότι αφορά τις δημοτικές επιχειρήσεις ραδιοφωνικών σταθμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: