Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΩΜΕΝΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ

Συνεπής στην «αντιμνημονιακή» γραμμή, αλλά με εμφανώς χαμηλωμένους τόνους, σε σχέση με την προεκλογική περίοδο, συνεχίζει η ΝΔ, όπως πιστοποιείται και από τις επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος και από την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε ο Σαμαράς στην «Καθημερινή».

Η ΝΔ δηλώνει έτοιμη να προσφέρει «συναίνεση» στην κυβέρνηση, όχι όμως άνευ όρων και όχι στη βάση της κυβερνητικής πολιτικής, κάτι που θα οδηγούσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πολιτική αυτοχειρία, σε μια περίοδο που προσπαθεί να ανακάμψει. Από την εποχή που ψηφίστηκε το Μνημόνιο ο Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι είναι προς το συμφέρον του συστήματος να μείνει η ΝΔ σε «αντιμνημονιακές» θέσεις, για να μπορεί να μαζεύει-κατά το δυνατόν-τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Αλλιώς μοναδική αντιπολίτευση θα μείνουν οι δρόμοι, είπε με νόημα ο Σαμαράς. Σήμερα, δηλώνει μεν αντίθετος στην κυβερνητική πολιτική, την ίδια στιγμή όμως κάνει λόγο για ένα «νέο μείγμα» πολιτικής, αναφερόμενος με νόημα στις θέσεις των Προβόπουλου και Παπαδήμου, οι οποίοι βέβαια βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση.
Με την τακτική αυτή ο Σαμαράς υπόσχεται στήριξη στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα και την ίδια στιγμή, με την «αντιμνημονιακή» ρητορική οχυρώνει τη ΝΔ απέναντι στο ΛΑΟΣ και τη «Δημοκρατική Συμμαχία» της Μπακογιάννη. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Παναγιωτόπουλος για την ίδρυση του κόμματος των Μητσοτάκηδων: «Η κ. Μπακογιάννη ανήκεις τη λεγόμενη συμμαχία των προθύμων του Μνημονίου και ως εκ τούτου, όπως και τότε έσπευσε να δώσει στήριγμα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αυτό, απ’ ό,τι προκύπτει και από τα όσα είπε χθες, θα συνεχίσει να κάνει». Μόνο σ’ αυτή τη βάση μπορεί να πολεμήσει τα δυο «όμαιμα» κόμματα η ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: