Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Από την καθημερινότητα θα κριθούν

Η νέα δημοτική αρχή καλείται να αναμετρηθεί στο στίβο της καθημερινότητας. Εκεί θα δίνει καθημερινά εξετάσεις και εκεί θα κριθεί την ώρα της τελικής κρίσης, μετά από τέσσερα χρόνια. Και η καθημερινότητα έχει να κάνει, μεταξύ άλλων,  με το κυκλοφοριακό και την καθαριότητα. Με δρόμους χωρίς παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα αλλά και καθαρούς, χωρίς αφισοκόλληση, χωρίς λερούς και τρισάθλιους τοίχους. Και εδώ η δημοτική αρχή πρέπει να είναι κάθετη και ανυποχώρητη.  
Γιατί αν  κάποιοι άνθρωποι νιώθουν τόσο σίγουροι να παραβιάζουν τον νόμο περί αφισοκόλλησης μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Τρίπολης, να λερώνουν τα αγάλματα και τις εισόδους πολυκατοικιών με ανεξίτηλα σπρέϊ, γιατί να μην νιώσουν το ίδιο σίγουροι να προπηλακίσουν έναν δήμαρχο ή έναν Περιφερειάρχη ή έναν υπουργό που μας επισκέπτεται ή όποιον άλλο τους βρίσκεται πρόχειρος; Γιατί να μην απαιτούν, όπως προχθές στο ΙΚΑ, που κάποιοι το κατέλαβαν και εμπόδιζαν τη λειτουργία του  με σκοπό  την χωρίς έλεγχο έγκριση των φαρμάκων, ό,τι η συνδικαλιστική και κομματική «δεοντολογία»  επιτάσσει;   Αν μερικοί δεν σέβονται τον δημόσιο χώρο γιατί να σεβαστούν τα δημόσια πρόσωπα; Αφού θεωρούν την ανομία δημοκρατική κατάκτηση, γιατί να μην προχωρήσουν στο πλάτεμα και το βάθεμα της δημοκρατίας τους; Όταν οι κάθε λογής παρανομίες βαφτίζονται κοινωνικοί αγώνες, γιατί να μην αποκτήσουν το φωτοστέφανο των δυναμικών αγωνιστών; Ιδίως όταν ενεργούν υπό τα απαθή βλέμματα της αστυνομίας ή την αδιαφορία των εισαγγελικών αρχών, που μάλλον είναι «αλλού». Ποιον θα φοβηθούν. Τη διευθύντρια του ΙΚΑ, ή τον διευθυντή μιας σχολικής μονάδας; Αλήθεια τι έχουν να μας πουν οι κάθε λογής καταληψίες για τις καταστροφές στο 2ο Λύκειο; Μήπως κι αυτές εντάσσονται στον προοδευτισμό της εποχής;
Η νέα δημοτική αρχή έχει δύσκολο έργο να επιτελέσει. Και από τον αγώνα που θα διεξάγει σε μια σειρά τέτοια προβλήματα της καθημερινότητας θα κριθεί η αποτελεσματικότητά της και η πρόθεσή της να συγκρουστεί με κατεστημένες νοοτροπίες που τυραννούν αυτή την πόλη. Αν προσπαθήσει στο μέτρο του δυνατού, ο κόσμος θα της το αναγνωρίσει και την ώρα της κρίσης θα το ανταποδώσει σε βαθμό πολλαπλασίονα. Γι αυτό να είναι σίγουρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: