Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Να τιμωρηθεί η απειθαρχία

Η κατάσταση σε θέματα νομιμότητας και στη πόλη μας φαίνεται πως ακολουθεί εκείνη άλλων πόλεων. Στο θέμα του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, (καφετέρειες, μπαρ κλπ), εξελίσσεται το θέατρο του παραλόγου, όπου τις  βραδινές κυρίως ώρες, νόμοι και διατάξεις ρίχνονται στο καλάθι των αχρήστων.  Όχι κατ απαίτηση πάντα των θαμώνων αλλά και τη προτροπή της ιδιοκτησίας, που δείχνει να αδιαφορεί για τα νόμιμα. Όμως και στο θέμα της δημιουργίας αυθαιρέτων κατασκευών  σε επιχειρήσεις, όπως τα καραγκιοζιλίκια με τον μπερντέ της πλατείας Αρεως, που κατά πως φαίνεται, ούτε παλιές καταδικαστικές αποφάσεις δεν πτοούν τους επιχειρηματίες, η κατάσταση είναι εξόφθαλμα τραγική και προκλητική για τον απλό δημότη.
Και ενώ όλοι βλέπουν, συζητούν και καταδικάζουν την παρανομία ευρύτατα στους ανά την πόλη καφενέδες, κι ενώ σχόλια καυστικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μόνο οι του δήμου εμφανίζουν προβλήματα τύφλωσης και κώφωσης.
Το ότι κανείς δήμαρχος ή αντιδήμαρχος ή σύμβουλος της πλειοψηφίας  δεν έχει βρει ποτέ το θάρρος να βγει ανοικτά - που σημαίνει συγκεκριμένα αλλά και με προσωπική ανάληψη της ευθύνης που του αναλογεί - να καταδικάσει  όλα αυτά και να ζητήσει την εφαρμογή του νόμου,  οφείλεται στο ότι έχει επικρατήσει ένας  πολιτικός λόγος, κάτι σαν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα,  στο πλαίσιο του οποίου έννοιες όπως εφαρμογή του νόμου ακούγονται ως ανέκδοτο. Εκ του γεγονότος αυτού  και  οι εν λόγω επιχειρηματίες αντλούν το θράσος λειτουργώντας σε ένα πλαίσιο θεσμοθετημένης υποκρισίας όπου αν κάποιος εφαρμόσει  τα νόμιμα,  θα θεωρηθεί κορόιδο.
Ο νέος δήμαρχος αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη καμπής της ιστορίας της χώρας και της πόλη μας ειδικότερα. Είναι στο χέρι του να ακυρώσει εν τη γεννέσει της οποιαδήποτε  ιδιοτελή απείθεια στον νόμο. Η απειθαρχία που σημειώνεται αν αφεθεί ατιμώρητη σίγουρα θα εξελιχθεί  σε γενικευμένη ανομία.
Η κατά νόμον συμβίωση αποτελεί ένα απίστευτης σημασίας ιστορικό επίτευγμα όσων κοινωνιών την πέτυχαν. Εμείς, εδώ και χρόνια, ακόμη προσπαθούμε. Είναι στο χέρι του δημάρχου να το πετύχει και εφ όσον συμβεί αυτό θα έχει θέσει τις καλύτερες υποθήκες για το πολιτικό του μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: