Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 1-4-11

Για το καλό όλων μας
Όπου κι αν στρέψει κανείς το βλέμμα του θα αντικρίσει ανθρώπους με δυσκολίες, αβεβαιότητα και προβλήματα, που τους  εμποδίζουν τη θεώρηση της μελλοντικής πορείας των πραγμάτων. Από τη μια η δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε, από την άλλη οι κίνδυνοι που απειλούν τον πλανήτη, από τη ραδιενεργό μόλυνση, η διαφθορά, οι αυθαιρεσίες, η δυσπραγία των πολλών και, κάπου ανάμεσα σε αυτά, ο απλός δημότης, ο νομοταγής και ταλαιπωρημένος, που ανιχνεύει την επικαιρότητα και αναρωτιέται τι μπορεί να κάνει για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Δεν χάνονται, όμως, οι ελπίδες στον τόπο μας. Γιατί, εκεί που μπερδεύονται με τα τραγικά ή τα δυσάρεστα και δημιουργούν την εντύπωση ότι εξασθενίζουν,  έρχονται μηνύματα από το πρόσφατο παρελθόν από όπου αντλούν δύναμη και αναπτερώνουν το ηθικό τους ενισχύοντας  την αντοχή τους... Ο οβολός, επί παραδείγματι, που έδωσαν  αγόγγυστα οσάκις τους ζητήθηκε  σε έκτακτες περιπτώσεις όπως,  σε πυρκαγιές, σε σεισμούς, κλπ  δεν επιβεβαίωσε μόνο την αλληλεγγύη για όσους σκληρά δοκιμάζονται αλλά και  ότι, ακόμη και στην ανάλγητη ετούτη εποχή του ωφελιμισμού, εξακολουθεί να τρεμοφέγγει η ευαισθησία, η λεπτότητα των αισθημάτων. Η οποία δικαιώνει την ανθρωπιά και συντηρεί τις προσδοκίες για ένα λιγότερο βασανιστικό αύριο δίνοντας  το δικό της νόημα στην κοινωνία και, γενικότερα, στη ζωή...
Ενθαρρυντικό είναι και το ενδιαφέρον που δείχνουν αμέτρητοι απλοί πολίτες για τα κοινά. Έστω και αν οι παρατηρήσεις, οι διαπιστώσεις ή τα όποια συμπεράσματά τους δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας και έχουν απήχηση περιορισμένη.  Έστω και αν το ενδιαφέρον τους για την πλατεία Αρεως ή το Μαλλιαροπούλειο ή την πλατεία Πετρινού είναι καφενειακού τύπου, δεν παύει, ωστόσο, να απασχολεί και να κινητοποιεί τους περισσότερους. Γι’ αυτό και αναρωτιούνται, ποιες δυνατότητες έχουν για να συντρέξουν τη μικρή μας πόλη. Μόνο που δεν βρίσκουν απάντηση. Αλλά και  δεν χάνουν το κουράγιο, και το ενδιαφέρον τους για τα κοινά δεν πάει στράφι. Γίνεται εγερτήριο σάλπισμα για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να βοηθήσουν την πόλη μας να περάσει αλώβητη τις σύγχρονες Συμπληγάδες που βρίσκονται μπροστά τους. Και μακάρι η πολιτική να είναι στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξει ότι ξέρει να λύνει «γόρδιους δεσμούς», προς όφελος της πλειοψηφίας και όχι μιας μικρής μειοψηφίας.

Ελεύθερα
Τελικά η δημοτική αρχή της πόλης μας, σύμφωνα με προσωπική εξομολόγηση του κ. Σμυρνιώτη στον γράφοντα τη στήλη αυτή, αποφάσισε, υποκύπτοντας και στις πιέσεις των καταστηματαρχών της πλατείας και του πεζόδρομου, να αφήσει ελεύθερες τις εξωτερικές  κατασκευές  για τους καπνιστές, υπό την αυστηρή προϋπόθεση αυτές να περιβάλλονται από πλαστικό πρώτης ποιότητας, ώστε να μην καταστρέφονται από το δυνατό άνεμο. Το όλο θέμα θα έρθει και θα ψηφιστεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο με τη μορφή του κατεπείγοντος.
Κατσέλη
Επίσκεψη στην Τρίπολη έχει προγραμματίσει για τη Δευτέρα 4 Απριλίου η υπουργός Απασχόλησης κ. Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να παρουσιάσει το «Τοπικό Πρόγραμμα Στήριξης»  για τους ανέργους της Αρκαδίας και, γενικότερα, της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η υπουργός θα υπογράψει πρωτόκολλο για το πρόγραμμα στήριξης με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ενώ το ίδιο θα γίνει και σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό περιφερειακό επίπεδο και είναι μία παρέμβαση με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής αγοράς εργασίας. Παράλληλα, θα γίνουν ανακοινώσεις για το «Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας»,  που ισοδυναμεί με προσλήψεις ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς σκοπού.
Συνέδρια
Η ετήσια συνάντηση - συνέλευση των 105 τακτικών καθηγητών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, θα γίνει στο Διασυνεδριακό-Πολιτιστικό κέντρο Δημητσάνας, το τριήμερο 8 – 10 Απριλίου. Συγχρόνως, το Σάββατο 9 Απριλίου, θα γίνει το Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων, με 200 συμμετέχοντες.
Πλατεία Αρεως
Είπε ο Δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης για την πλατεία Αρεως και τα έργα που εκτελούνται:  «Όπως γνωρίζετε, το ένα κομμάτι, αυτή η εργολαβία που είναι σε εξέλιξη, δεν ολοκληρώνει ουσιαστικά το έργο, γιατί θα χρειαστεί μία συμπληρωματική εργολαβία, η μελέτη είναι έτοιμη, περιμένουμε τα διαδικαστικά, δηλαδή να τελειώσει η απογραφή, τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο ήδη είναι υπό κατάρτιση και ο προϋπολογισμός, προκειμένου να δημοπρατηθεί. Από ‘κει και πέρα, είναι κάποιες ημερομηνίες και προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν. Ελπίζω ότι αν δεν έχουμε κάποια προβλήματα ενστάσεων κλπ., αν όχι να τελειώσει, τουλάχιστον να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι το υπόλοιπο τμήμα. Γιατί όπως είδατε, προχωρά με ταχείς ρυθμούς η συγκεκριμένη εργολαβία και θεωρώ ότι μέχρι το Πάσχα, τουλάχιστον τα μεγάλα φωτιστικά θα είναι έτοιμα.»
Εγκρίσεις έργων
Συνεδρίασε προ δύο ημερών, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου της, Αντιπεριφερειάρχου Κωνσταντίνας Νικολάκου και μεταξύ άλλων  ενέκρινε τα εξής έργα που αφορούν το νομό μας:
1.«Συντήρηση και ασφαλτόστρωση του δρόμου Ελαιοχώρι – Παρθένι»: Εγκρίθηκαν τα τεύχη Δημοπράτησης των εργασιών του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΕΛΑΙΟΧΩΡΙ - ΠΑΡΘΕΝΙ» προϋπολογισμού 180.000 € από πιστώσεις ΥΠΕΣ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ 2010. Στην ίδια απόφαση εγκρίθηκε η Δημοπράτηση του έργου σύμφωνα με το σχέδιο της Διακήρυξης και με το σύστημα προσφοράς με επί μέρους ποσοστά έκπτωσης και η επαναδημοπράτηση του έργου με τους ίδιους όρους, τεύχη Δημοπράτησης και τιμές μελέτης.
«Συνέχιση ασφαλτόστρωσης από κόμβο Αρκαδικού Χωριού προς Αρκαδικό Χωριό»: Εγκρίθηκαν τα τεύχη Δημοπράτησης των εργασιών του έργου «ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΚΟΜΒΟ ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ»  προϋπολογισμού 90.000€ από πιστώσεις ΤΕΟ ΕΦ 073.
2. «Εργασίες βελτίωσης της Ε.Ο. Κόρνθος – Άργος – Τρίπολης, στο τμήμα της Αρκαδίας»: Εγκρίθηκαν τα τεύχη Δημοπράτησης των εργασιών του έργου «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΟ 7 ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΑΡΓΟΣ – ΤΡΙΠΟΛΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ Ν.ΑΡΚΑΔΙΑΣ» προϋπολογισμού 300.000€ από πιστώσεις ΥΠΕΣ 2010.
3. Συνέχιση ασφαλτόστρωσης δρόμων στην Κυνουρία: Εγκρίθηκαν τα τεύχη Δημοπράτησης των εργασιών του έργου « ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΑΣΦ/ΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ 1)ΧΑΝΙ ΚΟΠΑΝΙΤΣΑ – ΧΑΡΑΔΡΟΣ- ΠΛΑΤΑΝΟΣ- ΣΙΤΑΙΝΑ- ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ ΚΑΙ 2)ΑΓ.ΑΝΔΡΕΑΣ – ΠΡΑΣΤΟΣ» προϋπολογισμού 400.000€ από πιστώσεις ΚΑΠ 2010 ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ.
4.«Συντήρηση κατά τμήματα του επαρχιακού δρόμου Τρίπολης – Περθωρίου»: Εγκρίθηκαν τα τεύχη Δημοπράτησης των εργασιών του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ» προϋπολογισμού 200.000€ από πιστώσεις ΥΠΕΣ 2010.
Πρώτο Στρατόπεδο
Στις  10  Απριλίου  2011, Κυριακή Ε΄ των  Νηστειών,  στο   Πάπαρι Μαντινείας του Δήμου Τριπόλεως,  εορτάζεται  η Επέτειος της  συστάσεως του πρώτου επίσημου Στρατοπέδου των Ελλήνων από τον  Πολέμαρχο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Οι εορταστικές εκδηλώσεις, που θα γίνουν περιλαμβάνουν αρχιερατική Θεία Λειτουργία  στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πάπαρι, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου,  μνημόσυνο στην  θέση « ΒΡΥΣΗ »,   κατάθεση στεφάνων από τους Εκπροσώπους των Πολιτικών, Αστυνομικών και Στρατιωτικών  Αρχών και   εκφώνηση του πανηγυρικού  της ημέρας από την κυρία Ιωάννα Αρμούτη - Σαρανταυγά. 
Εθελοντισμός
Κάλεσμα εθελοντικού καθαρισμού των κοινοτήτων Αγίου Ανδρέα και Πραστού απευθύνουν οι τοπικές κοινότητες των δύο χωριών. Συγκεκριμένα καλούνται κάτοικοι, φορείς και σύλλογοι να βοηθήσουν στον καθαρισμό των κοινοτήτων ενόψει της γιορτής του Πάσχα. Για τον Αγιο Ανδρέα έχει οριστεί συνάντηση στις 10 Απριλίου, 9.00 πμ, στην κεντρική πλατεία, ενώ για τον Πραστό για τις 17 Απριλίου, 9.30 πμ. Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη Κυριακή 27/3, στο πνεύμα του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς και με πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου του Αγίου Ανδρέα, δεκάδες κάτοικοι του χωριού έκαναν δενδροφύτευση στην παραλία. Πηγή: Astrosnews.gr

Χαμογελάτε
- Τί κάνουν δύο αναρχικοί σε μία λάμπα; - Αντίσταση!
- Πότε πάνε οι κομμουνιστές στην εκκλησία; - Την Μ. Παρασκευή. Γιατί μετά έχει πορεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: