Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Υποδομές υγείας

Είναι γνωστό πως η ωρίμανση και η έγκαιρη δημοπράτηση έργων του ΕΣΠΑ στο χώρο της υγείας αποτελεί βασική  προτεραιότητα για την πολιτεία και ταυτόχρονα μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε. Γι αυτό και τώρα που η δημοσιονομική πραγματικότητα είναι οδυνηρή, πολιτική ηγεσία και απλοί θεράποντες της υγείας θεωρούν ότι ήρθε η ώρα για ένα σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα της Υγείας μέσω του ΕΣΠΑ. Που πολύ απλά σημαίνει  να υπάρξει ένας ευρύς εκσυγχρονισμός της υφισταμένης υποδομής του ΕΣΥ,  που σήμερα είναι, ελλιπής,  αναποτελεσματική και «εχθρικής» τόσο για εκείνους που την υπηρετούν, όσο και για τους ασθενείς.
Την κρισιμότητα των έργων, καθώς και την αναγκαία επιτάχυνση της ενεργοποίησης των διαδικασιών τόνισε  ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας κατά την χθεσινή συνάντησή του με τους διοικητές των νοσοκομείων της Πελοποννήσου, που προσκλήθηκε για το σκοπό αυτό.  Διαδικασίες αναγκαίες γιατί κινδυνεύουν να μείνουν στον "αέρα" οριστικά συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα του ΕΣΠΑ, για κατασκευή υποδομών και αγορά εξοπλισμού υγείας, ύψους πολλών εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων  και δεκάδες δομές Ψυχικής Υγείας σε γενικά νοσοκομεία όλης της χώρας, όπως του Παναρκαδικού, η κατασκευή των οποίων αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας έναντι της Ε.Ε., στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Επίσης,  γιατί κινδυνεύουν να μην  απορροφηθούν υπάρχοντα χρήματα για  έργα τα οποία βρίσκονται μόλις μία ανάσα πριν από την ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών ενεργειών για τη δημοπράτησή τους.
Όσον αφορά τα καθ ημάς η δημιουργία στο Λεβίδι των δύο νέων δομών  που θα αφορούν η μεν πρώτη  την ανάπτυξη πολυδύναμου ιατρικού κέντρου, για το οποίο έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια ενώ η δεύτερη τη νόσο Αλτσχάϊμερ, για ασθενείς ολόκληρης της περιφέρειας, με τη δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Αλτσχάιμερ και Κέντρο Ημέρας Αλτσχάιμερ, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας σημαντικές. Και πρέπει να προχωρήσουν.
Το όφελος από μια τέτοια στοχευμένη αναπτυξιακή πολιτική μπορεί να το αντιληφθεί εύκολα ο καθένας καθώς θα αναζωογονηθεί ο κατασκευαστικός τομέας της οικονομίας, με ενεργειακές επιδράσεις στην καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ οι πολίτες θα απολαύσουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε δημόσια νοσοκομεία, αποφεύγοντας τα πολυδάπανα ιδιωτικά, που σε εποχές κρίσης είναι απλησίαστα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: