Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ποιος έλεγχος;

Υπέρογκα ποσά οφειλών καταστηματαρχών στο δήμο Τρίπολης αλλά και «ορφανά» τιμολόγια, χωρίς  στοιχεία παραλαβής έργου και τιμολόγια που απορρίφθηκαν ως  «εκτός συμβάσεως» αποκάλυψε προ μηνών  ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών του δήμου, για τα οποία ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ζήτησε τον έλεγχο από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης ώστε να αποδοθούν εκεί που πρέπει οι ευθύνες. Το δημοτικό συμβούλιο, γενικώς κωφεύει στον έλεγχο. Παρόλα αυτά ο Αντιδήμαρχος επιμένει. Έχει άλλωστε βάσιμους λόγους να το πράξει. Γιατί δεν μπορεί  ο Υπουργός να επιδεικνύει μονομερή  ευαισθησία σε μια  καταγγελία για τα κόστη του Πάσχα, και να αδιαφορεί  για μια άλλη σημαντικότερη και μεγαλύτερης βαρύτητας.
Συμμεριζόμαστε την αγανάκτηση του Αντιδημάρχου, όπως και όλων των δημοτών και είμαστε σκεπτικιστές πάνω στην αδιαφορία του Δημοτικού Συμβουλίου. Μια  αδιαφορία  που έρχεται κόντρα στη μονότονη και συνεχή υπόσχεση περί τιμωρίας, που ακούσαμε στη αρχή της θητείας του παρόντος ΔΣ και  που ακούμε εδώ και κάμποσα χρόνια, σε πάρα άλλες παρόμοιες ή και μεγαλύτερες περιπτώσεις. Με αποτέλεσμα να έχουμε σχηματίσει  την εντύπωση ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός μας δεν συγκροτείται παρά από αμέτρητους εισαγγελείς που ψάχνουν μέσα στο σκοτάδι της κοινωνικής αβύσσου ενόχους και στοιχεία, ότι  η έρευνα πάντα προχωράει, σε άγνωστο συνήθως βάθος, χωρίς τελικά αποτέλεσμα. Ως το επόμενη φορά, που με αφορμή άλλη ατασθαλία θα διαταχθεί και πάλι  «έρευνα σε βάθος», μια φράση πλέον καρμπόν σε κάθε ανομία. Που κατέληξε να σημαίνει το αντίθετο από το πρωταρχικό περιεχόμενό της. Δηλαδή, κουκούλωμα. Μέχρι να την ξεχάσουμε..
Σκεπτικισμός; Ίσως. Πάντως, αν και διαπιστώνονται  ατασθαλίες, συνήθως δεν αποκαλύπτονται, όσον αφορά τα ονόματα, κάτι περισσότερο από τη μύτη του παγόβουνου.  Γι αυτό και στη προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει κάτι που να μας κάνει να αισιοδοξούμε, πέρα από τα πολλά λόγια. Που τα παίρνει ως συνήθως ο άνεμος.  Εκτός κι αν η επιμονή και ο ζήλος του Αντιδημάρχου  ωθήσει τα πράγματα ως τα άκρα. Μπας και φανεί κάποιο φως στο τούνελ της αδιαφάνειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: