Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 21-6-11

Γιάννης Ψυχοπαίδης
Ο σύλλογος Ψαραίων Αθήνας και το πολιτιστικό και γευσιγνωστικό κέντρο «Η Αρκαδιανή», εγκαινίασαν  την έκθεση ζωγραφικής «Ποιητικά» του Γιάννη Ψυχοπαίδη, το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Ιουνίου, σε αίθουσα του δημοτικού σχολείου του χωριού Ψάρι. Η έκθεση περιλαμβάνει μια επιλογή έργων διαφορετικών περιόδων της δουλειάς του μεγάλου ζωγράφου, με κεντρικό άξονα τον διάλογο της ζωγραφικής με την ποίηση, ζωγραφικά έργα που αναζητούν να εκφράσουν μια εσωτερική σχέση, με τον ποιητικό λόγο της Οδύσσειας και του ποιητή-φιλόσοφου Παρμενίδη μέχρι και με τους σύγχρονούς μας Σεφέρη, Σαχτούρη και Δημουλά.
Στην έκθεση εκτίθεται παράλληλα και ένα πλούσιο υλικό από αφίσες, καταλόγους και βιβλία του καλλιτέχνη από τις εκθεσιακές δραστηριότητές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την μορφή μιας αναδρομικής παρουσίασης αρχειακού υλικού.
 
Σημαντική επένδυση
Σημαντικό ρόλο και  εφαλτήριο αυτών των δημιουργικών πρωτοβουλιών έπαιξε  το συγκρότημα της «Αρκαδιανής». Είναι μια πρωτότυπη και εμπνευσμένη αγροτουριστική και πολιτιστική πρόταση. Πέντε νέοι άνθρωποι έκτισαν, εξόπλισαν και λειτουργούν από τέσσερα χρόνια μια πλήρη μονάδα παραγωγής, διανομής, πώλησης αγροτικών προϊόντων, δεχόμενοι χιλιάδες επισκέπτες για το εστιατόριο, για τους παραγωγικούς κήπους, για το υπαίθριο θέατρο.
Μοναδικό θησαυρό για όλη την Ελλάδα αποτελεί η βιβλιοθήκη 500 και πλέον βιβλίων μαγειρικής, εκδοθέντων από το 1830 και μετά. Η εξαιρετική αυτή συλλογή είναι στην διάθεση οποιουδήποτε μελετητή της ιστορίας της ελληνικής διατροφής από της συστάσεως του ελληνικού κράτους και την αναφορά στους ανθρώπους που την διαμόρφωσαν.
Καλή δύναμη
Οι ικανότητές του δεδομένες και δοκιμασμένες στο καμίνι του πολιτικού  χρόνου. Πολιτικός χαμηλών τόνων, από τα φοιτητικά έδρανα της Οδοντιατρικής,  ως σήμερα, ο Δημήτρης Ρέππας  καλείται να διαχειριστεί ένα υψηλών απαιτήσεων υπουργείο, αυτό της  Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εγκαταλείποντας το Υποδομών, στο οποίο άφησε ισχυρό αποτύπωμα. Η επιτυχία του  θεωρείται σίγουρη και οι ευχές μας εγκάρδιες, τον συνοδεύουν στο δύσκολο έργο του.

Καλαμάτα – Κρήτη
Ένα δρομολόγιο την εβδομάδα, μεταξύ Καλαμάτας Κυθήρων – Αντικυθήρων – Κισσάμου Κρήτης και αντιστρόφως, θα εκτελεί το επιβατηγό – οχηματαγωγό «Βιντσέντζος Κορνάρος», κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Το πλοίο θα φθάνει στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα κάθε Σάββατο στις 8:40 το βράδυ και θα αναχωρεί για το ταξίδι της επιστροφής στις 9:20.
Τιμητική διάκριση
Επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα ανακηρύχθηκε  ο καθηγητής της Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Giuseppe Giangrande . Η τελετή της ανακήρυξης έγινε χθες στις 11 το πρωί στο αμφιθέατρο της Σχολής στο Ανατολικό Κέντρο όπου ο καθηγητής μίλησε με θέμα: «Το κείμενο του Ευριπίδη».

Δημαρχείο Αστρους
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η αναζήτηση οικοπέδου, για ανέγερση Δημαρχείου στο Αστρος, την στιγμή που υπάρχει έτοιμο οικόπεδο, αγορασμένο για το σκοπό αυτό, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον τότε Δήμαρχο κ. Στράτη Δαλιάνη. Ο τελευταίος, με δημόσια τοποθέτησή του, καταγράφει το ιστορικό της αγοράς και την πρόθεσή του για ανέγερση κτηρίου με μελέτη που θα συνέτασσαν ντόπιοι μηχανικοί, έναντι συμβολικού ποσού 40.000 ευρώ, πράγμα που αποποιήθηκε ο επόμενος Δήμαρχος Γιώργος Δαλιάνης, ο οποίος και προχώρησε στην ανάθεση της εν λόγω  μελέτης έναντι 700.000 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα υψηλό,  το οποίο και απερρίφθη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αποτέλεσμα, κατά τον κ. Στράτη Δαλιάνη, ήταν «να χαθούν τα 350.000 ευρώ του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», που ήταν προορισμένα για την κατασκευή και σήμερα ο κος Δήμαρχος ο οποίος ήταν αντιδήμαρχος τότε ψάχνεται να βρει άλλο χώρο ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχουν αποφάσεις ομόφωνες οι οποίες δεν έχουν ανακληθεί». Υπάρχει αντίλογος σε αυτές τις τοποθετήσεις;         

Χαμογελάτε
Ένα μικρό παιδάκι ρωτάει τον Κρητικό πατέρα του:
- Μπαμπά τί θα πει σωβινιστής;
Ο πατέρας απαντά:
- Σωβινιστής παιδί μου είναι αυτός που νομίζει ότι ο τόπος του είναι καλύτερος από την Κρήτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: