Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Να πληρώσουν όλοι

Το ζήτημα είναι σοβαρό και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από πλευράς δημάρχου, στην προσπάθεια που καταβάλλει για τον εξορθολογισμό των οικονομικών του δήμου, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία.  Πρόκειται για τους μεγαλοοφειλέτες του  δήμου, οι οποίοι χρωστούν μεγάλα ποσά είτε από τη χρήση κοινόχρηστων χώρων, είτε νερού και δεν καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ, απολαμβάνοντας μια περίεργη «ασυλία», εδώ και χρόνια.
Το νοικοκύρεμα, που υποσχέθηκε η νέα δημοτική αρχή, πρέπει να ξεκινήσει από αυτό ακριβώς το σημείο. Με περιορισμό των δαπανών, με βεβαίωση και είσπραξη των εσόδων και με εξεύρεση άλλων τρόπων που θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Είναι καιρός και έχει καταστεί κοινή συνείδηση, πως πρέπει να αναζητηθούν οι οφειλέτες, να συνταχθεί  λίστα με τα ονόματά τους  και να τους ζητηθεί η εξόφληση των υποχρεώσεών τους εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος.
Η ελαστικότητα που επεδείχθη, για μεγάλο χρονικό διάστημα,  στην εφαρμογή της πολιτικής είσπραξης των απαιτήσεων από την  οικονομική υπηρεσία αλλά και τη ΔΕΥΑΤ, είχε σαν αποτέλεσμα να διογκώνονται τα χρέη και να δημιουργούνται προβλήματα στη εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών, πέραν του ζητήματος της ίσης μεταχείρισης των δημοτών, που εγείρεται.
Όσοι φανούν συνεπείς στο ραντεβού και εξοφλήσουν τα οφειλόμενα, έχει καλώς. Όσοι όμως δεν ανταποκριθούν και αγνοήσουν την ειδοποίηση που θα λάβουν, τότε θα πρέπει να ξέρουν ότι και το νερό θα τους κοπεί και το χρέος τους θα βεβαιωθεί στην ΔΟΥ. Αρκετά πλέον. Σε αυτό το θέμα πρέπει να εξαντληθεί η αυστηρότητα των υπευθύνων του Δήμου. Και συναινούμε με την πρόταση του δημοτικού συμβούλου κ. Σαμαρτζή για αφαίρεση όλων των δικαιωμάτων χρήσης  των οφειλετών σε κοινόχρηστους χώρους αλλά και άμεση διακοπή νερού, με ταυτόχρονη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.
Η ανοχή έχει περάσει κάθε όριο. Η πόλη δεν μπορεί να μένει έρμαιο των ανομιών του παρελθόντος. Η κοινωνία δεν μπορεί να μένει αδιάφορη και να συγχωρεί αμέλειες και αδράνειες πολλών χρόνων, τις οποίες πρέπει να επωμιστούν όσοι τα δημιούργησαν. Να τελειώνουμε με τους μπαταχτσήδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: