Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Εθελοντική προσφορά

Παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εθελοντική εργασία συμπολιτών μας την ημέρα του Περιβάλλοντος, με το καθάρισμα των χώρων πέριξ του δικαστηρίου, του αθλητικού σταδίου, του άλσους του Αη Λια  και αλλαχού. Όπως παρακολουθούμε με ανάλογο ενδιαφέρον τις αντίστοιχες  προσπάθειες που  καταβάλλονται από καιρού εις καιρόν για αποψίλωση και  φύτεμα οικοπέδων, καθαρισμό πεζοδρόμων κ.ά. Πολιτιστικοί σύλλογοι,  σωματεία, ποδηλάτες κλπ ανασκουμπώνονται και παίρνουν μέρος σε μια εκστρατεία καθαρισμού της πόλης. Παραμερίζουν τις όποιες πολιτικές διαφορές και συστρατεύονται στο κοινό καλό. Ή για να το πούμε πιο απλά, συντονίζονται, γενικώς, κοινωνία και πολιτική, πάνω σε κοινές αρχές και αξιώματα , ανατάσσοντας τον διαρρηγμένο κοινωνικό ιστό  και προχωρούν σε μια απολιτίκ κατάσταση. Για κάποιους, έντονα κομματικοποιημένους, αυτό είναι μειονέκτημα. Για μας όχι.
Δεν είναι δα  απαραίτητο να τραβάμε όλοι για την επανάσταση, αφού υπάρχουν και κινήσεις με μετριοπαθείς στόχους, όπως η καθαριότητα του δημόσιου χώρου που ζούμε και κινούμαστε. Και είναι καλό πράγμα να κρατούνται εκτός πολιτικής τέτοιες πολυσυλλεκτικές κινήσεις, όσο δεν φτάνουν στα όριά τους, εκεί που η πολιτική ή μη πολιτική στάση εξαλλάσσεται αναπόφευκτα σε πολιτική.
Ευοίωνο σημάδι, λοιπόν, αυτό, καθώς ο αληθινός κίνδυνος σε μια τοπική κοινωνία δεν είναι η διαφθορά των ταγών, σύνηθες φαινόμενο των τελευταίων χρόνων, αλλά η παραίτηση των πολιτών. Η εμπεδωμένη βεβαιότητά τους ότι τα πράγματα τους ξεπερνούν, ότι  δεν γίνεται τίποτα, δεν αλλάζει τίποτα, δεν περνά τίποτα από το δικό τους χέρι….
Με αυτό το αίσθημα αδυναμίας οι πολίτες της Τρίπολης δοκιμάζονται και με μπροστάρη το δήμαρχό τους, για την ώρα παίρνουν θετικό πρόσημο. Αναμένουμε να υπάρξει συνέχεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: