Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Καινούργιες φυλακές

«Πριν απ’ όλα πρέπει να συμφωνήσουμε αν η φυλακή είναι θεσμός του πολιτισμού και της δημοκρατίας. Κατά δεύτερον πρέπει να συμφωνήσουμε ότι οι κρατούμενοι είναι ανθρώπινες υπάρξεις που έχουν δικαιώματα. Κατά τρίτον πρέπει να συμφωνήσουμε ότι εκτός από τη σύγχρονη νομοθεσία απαραίτητα στοιχεία του σωφρονιστικού συστήματος είναι το εξειδικευμένο προσωπικό και οι μη-εξαθλιωτικοί φυσικοί και ηθικοί όροι διαβίωσης. Αν συμφωνήσουμε στα παραπάνω δεν μένει παρά να τα εφαρμόσουμε στην πράξη και μέσω ενός δικαστικού (Δικαστής Εκτέλεσης Ποινών) και κοινωνικού (Σώματα Επισκεπτών) ελέγχου, ν’ αποδείξουμε ότι προστατεύουμε την αξιοπρέπεια ακόμα και των «απολωλότων».
Τάδε έχει γράψει ο  Γιάννης Πανούσης, Καθηγητής Εγκληματολογίας και δεν μένει σε μας τους Αρκάδες να συμφωνήσουμε και να διεκδικήσουμε την ίδρυση καινούργιου καταστήματος δικαστικών φυλακών, καταργώντας τις παλιές, η ύπαρξη των οποίων εξευτελίζει κάθε έννοια πολιτισμού και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Γιατί, γενικά,  μέσα στις παμπάλαιες φυλακές παραβιάζονται συνεχώς και κατάφορα, με τρόπους σκληρούς και απάνθρωπους, τα θεμελιώδη δικαιώματα ανθρώπων που για κάποιους λόγους καταδικάστηκαν στο να τους περιοριστεί η ελευθερία τους- όχι όμως και η ταυτότητά τους ή η ιδιότητα τους να είναι άνθρωποι. Μέσα στις φυλακές, που στοιβάζονται σα σαρδέλες ανθρώπινα κορμιά, σε ελάχιστα τετραγωνικά, καταστρατηγούνται κοινωνικές και ατομικές ελευθερίες στις οποίες έχει βασιστεί το έθνος των πολιτών και ξεγυμνώνεται ο πολιτισμός μας σχεδόν από τα πάντα. Είναι ανάγκη λοιπόν να ανεγερθούν καινούργιες, η τοπική μας κοινωνία είναι δεκτική και σε αυτού του είδους τα σωφρονιστικά καταστήματα και δεν επιθυμεί να επαναληφθούν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από μια μειοψηφία εδώ και κάμποσα χρόνια. Αλλωστε σε αυτές τις δύσκολες  οικονομικά εποχές που διερχόμαστε, η ανέγερση ενός σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος, δημιουργεί καινούργιες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην τόνωση και ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας. 
Αν δεν μπορούμε όλοι μαζί να ανεχθούμε και να διαμορφώσουμε προς το καλύτερο μια τόσο μικρή κλειστή κοινωνία όπως είναι η φυλακή μας, πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ευρύτερη κοινωνία έξω από αυτήν- να τη κάνουμε πιο ανθρώπινη για εμάς και τα παιδιά όλων μας;


Δεν υπάρχουν σχόλια: