Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Να ανοίξει βηματισμό

Τελικά,  ποια η δυναμική της εκλογής Τατούλη στην Πελοπόννησο, έξι μήνες αφότου ανέλαβε τα ηνία της; Πόσο σταθερός θεωρείται ο ίδιος προσωπικά, σε μια περίοδο δοκιμασίας, όπου πέρα από τους παραδοσιακούς του αντιπάλους, δοκιμάζεται και από την αμφισβήτηση κάποιων κομματικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος; Έχει τρωθεί  η συνοχή της παράταξής του  από την όλη κατάσταση;
 Ο Τατούλης  άγγιξε το ζενίθ της πολιτικής δημοφιλίας αλωνίζοντας την Περιφέρεια. Και κατέστη δημοφιλής γιατί  εξέπεμπε ένα σαφές και σταθερό στίγμα. Με τον καιρό, το στίγμα αυτό, καθορισμένο σε τολμηρές συντεταγμένες που δεν ανέδιδαν κανένα λαϊκισμό, δικαιωνόταν στη συνείδηση των πολιτών. Τώρα, έχει ξανά την ευκαιρία να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές, στην καθημερινή πολιτική πρακτική. Στον καθημερινό στίβο που δοκιμάζεται η ικανότητα διαχείρισης των κοινών, με στόχο την  ανάπτυξη αλλά και την επίλυση χρονίων προβλημάτων, όπως τα σκουπίδια,  μέσα από αντιπαραθέσεις, καταγγελίες και πολιτικές ίντριγκες, όπου η αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων, αλλά και η λεγόμενη «εσωτερική», δεν παραμένει με σταυρωμένα χέρια, ιδίως μετά και την παραίτηση Μαλαπάνη.
Ο Πέτρος Τατούλης, αναλαμβάνοντας το τιμόνι της Περιφέρειας, υποσχέθηκε να αλλάξει τα πάντα εκτός από τον εαυτό του. Ίσως, τώρα, να αντιλαμβάνεται ότι, μαζί με τον εαυτό του, μπορεί να κρατήσει και μερικά ακόμη. Ότι χρειάζεται να ξαναπιάσει το νήμα της εξωστρέφειας από εκεί που το άφησαν οι προκάτοχοί του. Να θυμίσει στην απαισιόδοξη, μεμψίμοιρη και εσωστρεφή  περιφέρεια της Πελοποννήσου των τελευταίων χρόνων ότι το μέλλον χτίζεται από εκείνους που έχουν κότσια να ανεβαίνουν  με μεγάλο διασκελισμό στη εγχώρια  πολιτική σκηνή. Κόντρα σε κατεστημένα, σε τζάκια και σε διαπλεκόμενους.
Για να το πετύχει απαιτείται συλλογική προσπάθεια. Γι αυτό και   θα πρέπει, κάποτε,  να αρχίσει να εμπιστεύεται την ομάδα. Εννοείται όχι την ομάδα των περαστικών και των, λόγω μετριότητας, ακίνδυνων, αλλά εκείνη η οποία έριξε το βάρος της την τελευταία στιγμή και με το εκτόπισμά της τον έφερε στην εξουσία.
Είναι καιρός ο κορμός αυτής της ομάδας να αρχίσει να ριζώνει, ώστε, όταν έρθει η ώρα, να πατάει γερά και να γίνει εγκαίρως ορατός, μέσα από την αποτελεσματικότητά του. Ο καιρός περνά γρήγορα. Ολιγωρίες δεν δικαιολογούνται.


Δεν υπάρχουν σχόλια: