Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Παθαίνουμε. Μαθαίνουμε;

Μια συγκλονιστική έκθεση των αποτελεσμάτων τροχαίων ατυχημάτων, με ρεαλιστικό τρόπο μέσω τρακαρισμένων οχημάτων, αλλά και  μέσω φωτογραφιών, θα υποδέχεται μέχρι τέλος του μηνός,  όλους όσοι πηγαίνουν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αρκαδίας και κυρίως τους μαθητές της πόλης μας  στους οποίους και απευθύνεται αυτή η καμπάνια.
Σκοπός της είναι η ενημέρωση όλων πάνω σε θέματα πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων καθώς και η ευαισθητοποίηση ατόμων νεαρής ηλικίας σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.

Πρόκειται για  μία συλλογική προσπάθεια ενάντια σε αυτούς που πιστεύουν ότι δουλειά της Τροχαίας είναι να τιμωρεί μόνο τους παραβάτες, την ίδια στιγμή που είναι σημαντικό να μάθουμε τα παιδιά μας ότι η αυστηρότητα και η απαγόρευση δεν είναι στέρηση της ελευθερίας, αλλά προστασία.
Βλέποντας και ακούγοντας στα εγκαίνια της έκθεσης πως μόνο κατά τον παρελθόντα χρόνο είχαμε στην Αρκαδία  158 τροχαία ατυχήματα με 18 νεκρούς, 27 σοβαρά τραυματίες και 211 ελαφρά τραυματίες, ριγούμε από αγωνία για το μέλλον μας. Και ανησυχούμε σοβαρά ως που μπορεί να φτάσει αυτός ο αριθμός των ατυχημάτων.

Το τροχαίο δυστύχημα είναι σαν τον σεισμό, πάντα μας βρίσκει απροετοίμαστους, ανοχείρωτους, αδύναμους. Μας τρομοκρατεί, μας αιφνιδιάζει, μας δημιουργεί αδιέξοδα, κάθε είδους και φύσεως, ψυχολογικά, οικονομικά, ακόμα και συναισθηματικά. Όσα όμως και να πούμε δεν θα μπορέσουν να καλύψουν, το τόσο σημαντικό και καθοριστικό για την Ελληνική πραγματικότητα ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων. Και αυτό διότι είμαστε ακόμα πολύ πίσω κυρίως στο ζήτημα της πρόληψης, η οποία δεν θα πρέπει να στηρίζεται πουθενά αλλού παρά μόνον στην εμπέδωση της γνώσης γύρω από το τροχαίο ατύχημα. Τα παιδιά μας στο σχολείο μαθαίνουν τόσο πολύπλοκα μαθηματικά και φυσική που το μόνον που καταφέρνουν είναι να κοιμούνται βλέποντας εφιάλτες. Εάν όμως τα ίδια μαθηματικά και η φυσική τους δίνονταν σαν εφαρμοσμένη γνώση σε συνδυασμό με την φυσική δυναμική του τροχαίου ατυχήματος, τότε είμαστε βέβαιοι  ότι η χρόνια εφιαλτική εμπειρία ενός τουλάχιστον τροχαίου ατυχήματος που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε  βιώσει σίγουρα θα είχε εξαλειφθεί.
Μακάρι η έκθεση της Τροχαίας να δράσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: