Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Κόντρα στα «φακελάκια»

Είχε ξεκινήσει  το 2003, τότε που ομάδα γιατρών πρότεινε ως μέτρο για την πάταξη του φαινομένου του χρηματισμού στα νοσοκομεία, την εισαγωγή της περίφημης κονκάρδας με την ένδειξη «φακελάκι στοπ». Έκτοτε, το εγχείρημα  έχει στεφθεί από... πλήρη αποτυχία», σε σημείο που το ξέχασαν και οι ίδιοι που το ξεκίνησαν.
Ο «ασθενής» τουλάχιστον... έζησε; Κάθε άλλο. Από το απλό ευχαριστήριο «δωράκι» προς τον γιατρό «που μας πρόσεξε», αξίας εκατοντάδων ευρώ, μέχρι τις επιταγές με αρκετά μηδενικά «για να πάει καλά η επέμβαση», το φακελάκι καλά κρατεί, με τις «ταρίφες», μάλιστα, ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με παλαιότερα. Και όχι μόνο στα μεγάλα νοσοκομεία των Αθηνών, αλλά και σε αυτά των μικρών επαρχιακών πόλεων, όπου έχει καταντήσει βραχνάς. 
Σήμερα, επτά χρόνια αργότερα, το νοσοκομείο της Σπάρτης έρχεται να κάνει την έκπληξη. Οι γιατροί του έχουν αναρτήσει αφίσες σε όλες τις κλινικές το σύνθημα «Εάν σου ζητήσουν φακελάκι, δώσε ένα άδειο. Βοήθησε να απαλλαγούμε από τη διαφθορά. Μη συμμετέχεις» και κάνουν τη διαφορά.  Μια διαφορά εντυπωσιακή για τα νοσοκομειακά δεδομένα, που δείχνει ότι υπάρχουν και γιατροί που εξακολουθούν να αντιστέκονται στα «μπουρμπουάρ» και στα «φακελάκια» κάθε μορφής.  Γι αυτό και χρειάζονται τη βοήθειά μας. Με το να μην τους προκαλούμε και προσκαλούμε στην ανομία  με τη συμπεριφορά μας.  Είμαστε συνυπεύθυνοι γι αυτό, παρά το ότι ενίοτε γινόμαστε κήνσορες και υπέρμαχοι της ηθικής.
Τελικά, η πρωτοβουλία αυτή των γιατρών του νοσοκομείου Σπάρτης, είναι και μια πρόκληση για τον νέο υπουργό Υγείας ώστε να πιάσει τον ταύρο της ανομίας από τα κέρατα και να μην στρουθοκαμηλίζει όπως οι προκάτοχοί του, θεωρώντας ότι η υποχρέωσή τους έληξε, με το να ψηφίζουν  ένα άρθρο περί πειθαρχικών κι άλλο ένα περί ποινικών ευθυνών όσων παραοικονομούν. Αλλά και ένα τεστ  αξιοπιστίας όλων ημών, γιατρών και ασθενών, γιατί και τότε η πρωτοβουλία αυτή είχε επαινεθεί, απέτυχε όμως μόλις άρχισαν να φορούν την κονκάρδα γιατροί που όλοι ήξεραν την ταρίφα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: