Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Θέλουμε δήμαρχο;

Τώρα που τελειώσαμε με τα χρίσματα και τα στηρίγματα, το προεκλογικό παιχνίδι θα φουντώσει με τις επιλογές των υποψηφίων συμβούλων και τις προεκλογικές υποσχέσεις που, αλλοίμονο, θα επαναληφθούν, σχεδόν ως φάρσα, με  όλα τα βαρετά πλέον κόλπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ήδη αρχίζουμε να παίρνουμε μια γεύση με όσα ακούγονται για πρόσωπα και πράγματα. «Πρωτοκλασάτοι», νέοι και παλαίμαχοι υποψήφιοι, θα ορκιστούν ότι, για κάποιον αδιευκρίνιστο ή μαγικό λόγο, θα πετύχουν την επόμενη τετραετία ό,τι δεν πέτυχαν την προηγούμενη οι ίδιοι ή οι αντίπαλοί τους. Και θα αναμορφώσουν την πόλη και τα προάστιά της, τώρα που όλα ενοποιήθηκαν σε  ένα και μοναδικό δήμο.
Ζούμε σε μια πόλη, στο κέντρο της Πελοποννήσου,  που είχε όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί   σε σοβαρό διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο. Με  ποιότητα ζωής που θα την έκανα ζηλευτή παντού. Παρόλα αυτά μετεξελίχθηκε  σιγά σιγά σε μια αγνώριστη πόλη. Με πολυκατοικίες απίθανων υψών και μεγεθών που καταντούν τη ζωή δύσκολη. Και  πάντως όχι βολική για το μέγεθος μιας επαρχιακής πόλης.
Η «ανάπτυξη», όπως την εννοεί η κεντρική εξουσία και την συνυπογράφουν οι τοπικοί άρχοντες, συνεχίζεται αλόγιστα και κοντόφθαλμα. Οι όροφοι έγιναν έξι, οι συντελεστές δόμησης και κάλυψης αυξήθηκαν, οι κήποι εξαφανίστηκαν, αδόμητοι χώροι που θα μπορούσαν να γίνουν δημοτικοί, χάριν του κοινού συμφέροντος (Ντούμα – Μαυρόγιαννη) απωλέσθησαν, κάποιο αναιμικό γκαζόν περιβάλλει τα κτήρια, η πόλη δεν αντέχει πλέον τον πληθυσμό της. Τα αυτοκίνητα κατέκλυσαν την κεντρική εμπορική οδό, στην περίφημη πάλαι  ποτέ ΙΒ βλέπουμε  τα απογεύματα της Δευτέρας και Τετάρτης καθώς και τα Σαββατοκύριακα μια κόλαση παρκαρισμένων αυτοκινήτων να «βγάζουν γλώσσα» στις απαγορευτικές διατάξεις του δημοτικού συμβουλίου. Οι άλλες πλατείες έμειναν στην ίδια κατάσταση , όπως πάντα, και, κοντολογίς, η πρωτεύουσα πόλη της Αρκαδίας  απέκτησε όλα τα κουσούρια των πυκνοκατοικημένων δήμων.
Ζούμε σ’ ένα δήμο που χρόνο με το χρόνο γίνεται χειρότερος μη αναστρέψιμα. Υπάρχει, άραγε, κάποιος σοβαρός λόγος, η πόλη μας να έχει δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: