Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ανακύκλωση τώρα


Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά και αυτονόητα. Η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Στα φυσικά οικοσυστήματα ό,τι θεωρείται απόβλητο από ένα οργανισμό, αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο κι έτσι, τίποτα δεν χάνεται ενώ συνεχίζεται αρμονικά ο αέναος κύκλος της ζωής.
Αν η φύση δεν έκανε ανακύκλωση και παρήγαγε σκουπίδια όπως παράγει ο άνθρωπος, δε θα υπήρχε σήμερα ζωή στον πλανήτη. Όλα ξεκινούν από το μυαλό µας. Εάν καταλάβουμε ότι τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά χρήσιμες πρώτες ύλες για τις κατάλληλες βιομηχανίες, τότε θα συνειδητοποιήσουμε πόσο λάθος είναι η κατάληξη αυτών των υλικών στις χωματερές, µε τεράστιο περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό κόστος.
Αυτό το γνωρίζουν και οι υποψήφιοι δήμαρχοί μας και το εντάσσουν στο καθημερινό προεκλογικό τους λεξιλόγιο, άσχετα αν μετά τις εκλογές το λησμονούν ή το εφαρμόζουν κουτσουρεμένο. Όπως στα καθ ημάς, όπου η ανακύκλωση ξεκίνησε στην αρχή της παρελθούσης τετραετίας με τυμπανοκρουσίες και κατάληξε στη χωματερή των Φιλικών.
Ε, λοιπόν, ας σοβαρευτούμε. Και ας καταλάβουμε ότι άρχοντας πραγματικός αυτής της πόλης θα είναι εκείνος που θα εφαρμόσει ένα κάπως σοβαρό πρόγραμμα ανακύκλωσης. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, για να πετύχεις έναν κάδο ανακύκλωσης και να μην πετάξεις τα χαρτιά σου στον κλασικό κάδο, χρειάζεσαι αρκετή ώρα  με τα πόδια από το σπίτι σου. Κακώς εχόντων των πραγμάτων (κι αυτό είναι το συνηθέστερο), και να ξεποδαριαστείς, κάδο για τα χαρτιά δεν βρίσκεις, αφού όλοι είναι γεμάτοι από παντός είδους σκουπίδια,  γι αυτό  κι εύχεσαι να περάσει με το τρίκυκλό του κάποιος «ρακοσυλλέκτης» να μαζέψει τα χαρτικά που μαζεύεις επειδή νοιάζεσαι κάπως για το περιβάλλον. Υπάρχει τέτοια έγνοια; Μπορεί να είναι μικρή αλλά υπάρχει, όπως έδειξαν στην αρχή της ανακύκλωσης οι γεμάτοι ειδικοί κάδοι. Το ότι πολλοί από αυτούς έμεναν  γεμάτοι επί δεκαήμερο, δείχνει ότι κάποιοι άλλοι δεν νοιάζονταν: και αυτοί είναι  οι εξπέρ στην ανακύκλωση εύηχων προεκλογικών εξαγγελτικών ρημάτων όχι όμως  ταπεινών απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: