Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Υπάρχει η «μαγιά»


Ένα μήνα προ των εκλογών και οι υποψήφιοι της τοπικής μας αυτοδιοίκησης προσπαθούν να καταρτίσουν τους συνδυασμούς τους. Δύσκολη υπόθεση βέβαια  η εξεύρεση πολλών και ικανών προσώπων για να στελεχώσουν με αξιοπρέπεια ένα συνδυασμό, σε περιόδους απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και ακόμη δυσκολότερη η παρουσίαση  ενός προγράμματος  τετραετίας, πειστικού και ρεαλιστικού, για τα δημοτικά μας πράγματα.
Δυστυχώς και σήμερα ακόμη οι υποψήφιοι  δημοτικοί  μας άρχοντες, πληρώνουν τα σπασμένα των προκατόχων τους στο δήμο, ακολουθώντας ωστόσο την πεπατημένη τους. Δεν λένε ποτέ την αλήθεια  προεκλογικά στους δημότες,  καταρτίζουν και προβάλλουν μαξιμαλιστικές προτάσεις για προγράμματα, ενώ δεν αξιοποιούν καμία από τις δράσεις του αντιπάλου τους χαρακτηρίζοντάς τες  γενικά ως αδιέξοδες, την ώρα που τα γεγονότα τρέχουν και τους ξεπερνούν.
Γι αυτό και εξακολουθεί  να είναι ακόμα και  τώρα μεγάλο το πρόβλημα, με τον κάθε δήμαρχο ή υποψήφιο δήμαρχο να  βρίσκεται  πάντοτε πίσω από τις εξελίξεις.
Βέβαια,  σήμερα, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι, υπό την οικονομική πίεση της χώρας δεν είναι εύκολο να γίνουν όσα πρακτικά μπορούσαν να γίνουν τα περασμένα χρόνια. Ωστόσο υπάρχει η μαγιά των ολοκληρωμένων μελετών οι οποίες αν αξιοποιηθούν σωστά πολλά μπορούν να γίνουν σε αυτήν την πόλη. Γι αυτό και  ο επόμενος τοπικός ηγέτης, όποιος και αν είναι αυτός,  πρέπει να τρέξει, να προλάβει τις εξελίξεις και να συλλέξει όσες ρανίδες μπορεί από εθνικούς πόρους και από ευρωπαϊκά κονδύλια για να παρουσιάσει κάποιο έργο που μας ανήκει σαν πόλη και που οι προηγούμενοι μας στέρησαν με την αδράνεια και την ανικανότητά τους. 
Θα το τολμήσει, άραγε, παρά το όποιο πολιτικό κόστος; Αν όχι, ο κίνδυνος απαξίωσης αυτής της πόλης, είναι άμεσος και ορατός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: