Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ποιες εκλογές;


Οι σημερινές εκλογές είναι αυτοδιοικητικές. Περιφερειακές και δημοτικές. Γι αυτό και το διακύβευμα θα έπρεπε να είναι η περιφέρεια, Πελοποννήσου εν προκειμένω,  ως ευρύτερη γεωγραφική οντότητα στην οποία υπαγόμαστε και η πόλη, η Τρίπολη, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Με την τελευταία ασχοληθήκαμε αρκετά προεκλογικά, παρουσιάστηκαν όλες οι αδυναμίες της και τα προβλήματά της μαζί με τα προγράμματα των υποψηφίων, που ήταν από κάθε άποψη σεβαστά και αξιοπρόσεκτα. Με την πρώτη, την περιφέρεια,  με πολύ κόπο ορισμένοι υποψήφιοι προσπάθησαν  να εστιάσουν το ενδιαφέρον στα προβλήματά της. Και τώρα στο δεύτερο γύρο το Μνημόνιο επαναφέρουν διαρκώς, το Μνημόνιο είναι ο μπούσουλας της πορείας τους, το Μνημόνιο κατευθύνει τα έργα τους.
Σαν οι σημερινές αυτοδιοικητικές  εκλογές να είναι χάσιμο χρόνου, μια, για άλλους περιττή και για άλλους αναγκαία, πρόβα τζενεράλε, πολιτικών φιλοδοξιών και σκοπιμοτήτων. Εξ ου και η αδιαφορία του κόσμου για προσέλευση στις κάλπες. Και όμως. Η σημερινή μέρα θα όφειλε να είναι αφιερωμένη στην τοπική αυτοδιοίκηση, στη Περιφέρεια με τα προβλήματά της, στην ανεξέλεγκτη επόμενη ώρα της.
«Θα έπρεπε το δίλημμα ή η απόφαση για αποχή να ήταν μια ενεργή και όχι παθητική αντίδραση. Να είχε διατυπωμένα αιτήματα (για την πόλη), θέσεις και αντι - προτάσεις. Αν γυρίζουμε την πλάτη (από αδιαφορία ή επειδή το εκλογικό κέντρο πέφτει μακριά ή επειδή αλλού ζούμε και αλλού ψηφίζουμε), οι αμφιβολίες και οι ενστάσεις είναι... του καναπέ.
Οι συγκρούσεις πλέον είναι πολλές. Διαδέχονται η μία την άλλη: διαπροσωπικές, κοινωνικές, πολιτικές κ. ο. κ. Όλα τα μέτωπα είναι ανοικτά. Και η πόλη συμμετέχει σε όλα. Ο κίνδυνος να χαθεί η μάχη πριν καν δοθεί είναι ορατός. Η αποχή θα επιβεβαιώσει, απλώς, αυτό που λίγο πολύ ξέρουμε αλλά δεν ομολογούμε: ότι αυτές οι δημοτικές εκλογές είναι ομοιωματικές. Ωσάν εκλογές». (Μ. Κατσουνάκη, εφ. Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: