Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

ΣΤΟΥ ΣΑΓΚΑ

τις καρυδιές». Αυτός είναι ο τίτλος ολοσέλιδου αφιερώματος της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (07-11-10), που με ξεχωριστή χαρά διάβασα. Το όμορφο και άγνωστο για τους περισσότερους Τριπολιτσιώτες γειτονικό χωριό, εκεί στην καρδιά του Αργού Πεδίου-η αρχαία ονομασία της εύφορης κοιλάδας. Περισσότερο μας έγινε γνωστό από τον «πόλεμο για τα νερά», που τυπικά δεν έχει ακόμη λήξει.

Η αθηναϊκή εφημερίδα εστιάζει στο πώς η καρυδιά μπορεί να δώσει καλό εισόδημα, πώς ένας άνθρωπος συνηθισμένος στην αστική ζωή αλλά και απηυδισμένος από τα άγχη και τις «αξίες» της μπορεί να εγκαταλείψει το άστυ και να έρθει στην αγκαλιά της φύσης, στο λόφο με τις καρυδιές (όνειρο και δημιούργημά του)-και να ζήσει πλέον από και κοντά σε αυτές. Το έκανε ο Γιώργος Βασιλόπουλος, πρ. πρόεδρος των υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς.
Καρυδιά η πανάρχαιη, η φυλλοβόλος, με τα γεμάτα συμβολισμούς προϊόντα της: «Είναι σκληρό καρύδι» (σ.σ.: Ο... Τατούλης ή ο Δράκος;), «Μαζεύτηκε κάθε καρυδιάς καρύδι» (σ.σ.: Σε ποιο... κόμμα;), «Η ξεροκεφαλιά σου σπάει καρύδια» (σ.σ.: Στη θέση της λέξης «ξεροκεφαλιά» μπορείτε να βάλετε οποιαδήποτε άλλη θέλετε, από την «τεμπελιά» μέχρι την «μαλακία»), «κούφιο καρύδι» (σ.σ.: Για πολλούς από τους εμφανιζόμενους ως σπουδαίους) και «αν έχεις... καρύδια» (σ.σ.: Εδώ ως καρύδια νοούνται ανδρικά όργανα, ομόηχα προς την λέξη).
Το Σάγκα είναι δίπλα μας, ο Γ. Βασιλόπουλος έδειξε έναν δρόμο, η αρκαδική γη είναι πάντα εδώ και μπορεί να δώσει δουλειά, ηρεμία και δυνατότητα δημιουργίας, αισθητική απόλαυση που είπαμε παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: