Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΛΑΝΤΙΟ

Το δόγμα «έχεις λεφτά, γιατρεύεσαι» ίσχυε πάντοτε και αποθεώθηκε με την ανάπτυξη των ιδιωτικών νοσοκομείων δίπλα στα κρατικά. Στα κρατικά νοσοκομεία, όμως, κρατιόνταν κάποιοι τύποι. Τώρα, στο πλαίσιο του «εκσυγχρονισμού» που φέρνει το Μνημόνιο, εξαφανίζονται κι αυτοί οι τύποι. Τώρα, και τα κρατικά νοσοκομεία θα προσφέρουν υγεία ανάλογα με το βαλάντιο.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μετά τη συνάντηση του Λοβέρδου με την τρόικα, 2011 θα κοπούν άλλα 1,4 δισ. ευρώ, πέρα απ’ όσα  κόπηκαν το 2010.
Τα νοσοκομεία, ως μαγαζιά πλέον, θα πρέπει να έχουν έσοδα 80 εκατ. ευρώ το χρόνο για να καλύπτουν τις δαπάνες τους και επιπλέον κέρδος 20 εκατ. ευρώ το χρόνο. Και βέβαια, με την αύξηση του εισιτηρίου των 3 ευρώ σε 10 ευρώ δεν βγαίνουν αυτά τα λεφτά. Θα πρέπει να περάσουν στο ανοιχτό νοσήλιο. Οι κλάδοι υγείας των Ταμείων δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το κόστος, οπότε τη-διόλου ευκαταφρόνητη-διαφορά θα κληθούν να καλύψουν οι ίδιοι οι ασθενείς.
Το σύνθημα για το νέο σύστημα δίνεται με τους άπορους και τους ανασφάλιστους, που θα έχουν πρόσβαση μόνο σε τέσσερα νοσοκομεία στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα παίρνουν μόνο φάρμακα-αντίγραφα!
Άντε, και στα δικά μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: