Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 1-3-11

Τι περιμένουμε
Σημαντικές οι προκλήσεις για το νέο Δήμαρχο  Τρίπολης κατά τους δύο πρώτους μήνες της θητείας του, όπου σύμφωνα με πάγια τακτική  έπρεπε να δώσει δείγματα γραφής σε αποφασιστικότητα και πυγμή, πάνω σε καίριας σημασίας θέματα που ταλανίζουν για χρόνια αυτή την πόλη. Σε μια μάλιστα συγκυρία όπου οι οικονομικές δυνατότητες και οι πόροι του δήμου αναμένεται να είναι εξαιρετικά περιορισμένοι, ενώ το στοίχημα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, μια και οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των δημοτών τόσο μέσα στην πόλη όσο και στα περίχωρα δεν είναι και από τις καλύτερες. Δεν ξέρουμε αν τα κατάφερε. Πάντως η πίστωση χρόνου αρχίζει να μηδενίζεται. Και καλό είναι να τρέξει.
Το πρόγραμμα του δημάρχου για την Τρίπολη είναι ιδιαίτερα  φιλόδοξο. Με πρώτο και καλύτερο στοίχημα τον τομέα της καθαριότητας, όπου μετά τη προσωρινή πρόσληψη νέων  ατόμων, όλοι αναμένουμε σημαντική βελτίωση, χωρίς δικαιολογίες.
Δεύτερο και πιο σημαντικό, είναι να ξαναγίνει ζωντανό και βιώσιμο το κέντρο, στόχος που για να καταστεί εφικτός προϋποθέτει την επιστροφή των νέων αλλά και των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων.  Αλλά αυτό σημαίνει  ότι η δημοτική αρχή θα  προχωρήσει τάχιστα σε μια σειρά δράσεων, όπως η ολοκλήρωση της ανάπλασης της πλατείας Αρεως, που πρέπει να έχει χρονικό ορίζοντα το καλοκαίρι και  η πεζοδρόμηση των δύο κεντρικών οδών της, με τις καθέτους σε αυτές.
Ακολουθεί  η ανάπτυξη σε όλη την έκταση της πόλης εκατοντάδων κάδων του προγράμματος ανακύκλωσης, σε  μια προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης των απορριμμάτων, η ανάπτυξη ενός επείγοντος προγράμματος  φωτισμού οδών, για την ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας και η «απελευθέρωση»  δρόμων, πλατειών και πεζοδρομίων από κάθε παράνομο εμπόδιο, προκειμένου να αυξηθεί ο χώρος για τους πολίτες παράλληλα με  την πάταξη της αυθαιρεσίες κάποιων επαγγελματιών σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.  Σε αυτό το τελευταίο οι επιδόσεις της δημοτικής αρχής είναι κάτω από τη βάση. Για να μην πούμε μηδενικές.
Τέλος στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας πρέπει να υπάρξουν μνημόνια συνεργασίας με ομάδες πολιτών που ήδη υλοποιούν προγράμματα κοινωνικής στήριξης, αλλά και να αναζητηθούν και να στηριχθούν  εθελοντές για ανάλογες πρωτοβουλίες όπως και οι έμποροι για μειωμένες τιμές στα τρόφιμα ημέρας και διάθεση υπολοίπων σε πρωτοβουλίες σίτισης που πρέπει να συσταθούν και να προχωρήσουν.
Δεν είναι πολλά αυτά. Είναι βασικά και αναγκαία για μια στοιχειώδη ανθρώπινη λειτουργία του δήμου μας.





Δικηγόροι
Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου είχαμε στο Δικηγορικό Σύλλογο την περασμένη Κυριακή στην Τρίπολη. Εγγεγραμμένοι ήταν 120 δικηγόροι , ενώ ψήφισαν 116, οι οποίοι κλήθηκαν να επιλέξουν ως Πρόεδρο μεταξύ των Δημήτρη Κωστόγιαννη ο οποίος, τελικά,  έλαβε 68 ψήφους και  Γιώργη Χουντή που πήρε  43 ψήφους. Πέντε ψηφοδέλτια ήταν λευκά.
Οι υποψήφιοι σύμβουλοι, που σημειωτέον εκλέγονται όλοι,  έλαβαν: Αγγελάκος Ιωάννης 73, Γκιτάκου Αναστασία  80, Καραμήτος Αντώνιος  76, Κατσαφάνας Νικόλαος  59, Κυριαζή Κωνσταντίνα  59, Μανιατάς Δημήτρης  63, Μιχαλόπουλος Σταύρος 63,   Χρονόπουλος Χρόνης 55.
Δεν παραδίδει
Τα «κλειδιά» του Δήμου Λεωνιδίου απαιτεί με επιστολή του ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Μαρνέρης από τον πρώην δήμαρχο Λεωνιδίου κ. Τσιγγούνη, θέτοντας προθεσμία  την 15η Μαρτίου 2011. Όλα αυτά με αναλυτικό πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, το οποίο και θα ελέγξει η αρμόδια Επιτροπή Απογραφής. Στην επιστολή του ο κ. Μαρνέρης μεταξύ άλλων αναφέρει: «ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ, με το δικαίωμα και την εξουσιοδότηση που μου έδωσε η λαϊκή εντολή και με έχει εφοδιάσει το αξίωμα του Δημάρχου, αλλά και η ανεκδιήγητη και απαξιωτική για όλους μας άρνησή σας και συμπεριφορά σας, να το κάμετε, το αργότερο μέχρι και την 15η Μαρτίου 2011, με αναλυτικό πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, που θα συντάξετε ο ίδιος και θα ελέγξει η αρμόδια Επιτροπή Απογραφής. Σημειώστε σας παρακαλώ ότι την παράδοση αυτή απαιτούν από σας ομόθυμα τόσο οι πολίτες όσο και όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της Δημοτικής Αρχής Νότιας Κυνουρίας. Τονίζοντας πως αν αργοπορήσετε θα επισύρετε με ευθύνη σας τις συνέπειες του νόμου και των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων για τις παρατυπίες σας και τις παραλείψεις σας, αναμένω άμεσα σχετικές ενέργειές σας».
Και …διδάκτορας
Μεγάλος και όχι άδικα είναι ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί, μετά και τα τελευταία γεγονότα της Λιβύης, από το αίτημα των Επιμελητηρίων Μεσσηνίας και Αρκαδίας, προς το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για ανακήρυξη, τον περασμένο Ιούνιο, του Καντάφι σε επίτιμο Διδάκτορα του εν λόγω Πανεπιστημίου και μάλιστα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών. Το είχε προτείνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καλαμάτας κ. Καραμπάτος ο οποίος και δικαιολογεί ως εξής τη θέση του στη εφημερίδα Πρώτο Θέμα: «Η πρόταση εντασσόταν στη γενικότερη προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για μετατροπή της Μεσσηνίας σε νότια πύλη της Ελλάδας στη Μεσόγειο, μέσω της θαλάσσιας σύνδεσης της Καλαμάτας με την Κρήτη και τον λιμένα Darnah της Λιβύης, στην επιτυχία της οποίας ο Καντάφι θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας της Λιβύης με τον Ελληνα πρωθυπουργό, οπότε και καταθέσαμε το αίτημα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου», δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Καραμπάτος. Τόνισε, δε, πως από το 2001 το υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει το πράσινο φως για μία τέτοια κίνηση και πως τη συγκεκριμένη θέση την είχαν υποδείξει… αξιωματούχοι της πρεσβείας της Λιβύης στην Αθήνα». 
Ο κ. Μπουντρούκας
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος  του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Μπουντρούκας, που είχε θέσει το θέμα στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου όταν επισκέφτηκε την Τρίπολη τον περασμένο Ιούνιο, επικεφαλής υπουργικού κλιμακίου, χωρίς όμως να πάρει απάντηση, δήλωσε στη ίδια εφημερίδα : «Μας ζητήθηκε από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας να συνυπογράψουμε το σχετικό αίτημα προς το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Τρίπολη, όπως και το πράξαμε, αφού πιστεύαμε πως ήταν ένας καλός τρόπος να αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις της περιοχής μας με τη Λιβύη».
Ο Πρύτανης
Το αίτημα των προέδρων των Επιμελητηρίων πήρε στα χέρια του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, που αφού διάβασε το έγγραφο το έβαλε στο αρχείο του.
«Πήρα το αίτημα στα χέρια μου, αλλά δεν το έφερα προς συζήτηση στο Πρυτανικό Συμβούλιο. Είναι στην ευχέρεια του πρύτανη κάθε ιδρύματος να προτείνει προσωπικότητες που θα μπορούσαν να ανακηρυχθούν επίτιμοι διδάκτορες», δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Παπαθεοδώρου, επισημαίνοντας με νόημα: «Προσωπικά δεν έκρινα πως θα μπορούσε ο κ. Καντάφι να ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας, και μάλιστα στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του πανεπιστημίου μας».
Πρωτιές
 Την περασμένη Τρίτη,   22 Φεβρουαρίου 2011,  η Δημοτική Ραδιοφωνία ήταν μέσα στα πρώτα 11 ραδιόφωνα της Ελλάδας, με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα. Το σημαντικότερο είναι ότι «σκαρφάλωσε» σε αυτή τη θέση, προσπερνώντας πολύ μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως τον «Αθήνα 984», τον Αντένα Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης και πολλά άλλα. Μπράβο σε όλους τους συντελεστές της.
Χωρίς λεωφορεία
Αναστέλλεται από σήμερα Τρίτη 1 Μαρτίου η δωρεάν μεταφορά μαθητών σε όλο το νομό Αρκαδίας, σύμφωνα με έγγραφο του ΚΤΕΛ Αρκαδίας, λόγω της μη καταβολής προς αυτό των οφειλόμενων. Να δοθεί άμεση λύση από την κυβέρνηση, ούτως ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δωρεάν μεταφορά των μαθητών ζητούν, με ανακοίνωσή τους, η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου, το ΠΑΜΕ Αρκαδίας και το ΝΣ Αρκαδίας της ΚΝΕ. Το θέμα ήρθε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου ο Περιφερειάρχης τόνισε πως είναι αρμοδιότητας πλέον των δήμων και όχι της Περιφέρειας. Παρόλα αυτά καταβάλλει κάθε προσπάθεια μέσα από επαφές του  με διάφορα υπουργεία ώστε να δοθεί λύση σύντομα και εντός της εβδομάδας.
Χαμογελάτε
Μπαίνει  κάποιος σε μια μπουτίκ και λέει στον πωλητή:
- Γεια σας, θα ήθελα μια φανέλα του ολυμπιακού.
Και ο πωλητής:
- Παίκτη ή διαιτητή;

Δεν υπάρχουν σχόλια: