Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

"Αστικός συναγερμός"


  Κίνδυνο άμεσης κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος διέγνωσαν στα κυριακάτικα φύλλα τους οι τα καθεστωτικά μίντια, των συγκροτημάτων ΔΟΛ και Αλαφούζου. Μια ματιά στις δημοσκοπήσεις αρκεί, δεν θέλει άλλωστε και φοβερή διορατικότητα ή οξυδέρκεια, για να το καταλάβουν ακόμα και αυτοί που έβλεπαν μέχρι προχθές το Μνημόνιο να πηγαίνει μια χαρά ως μονόδρομος. ¨
Μπροστά λοιπόν στον εθνικο κίνδυνο να καταρρεύσει ο δικομματισμός οι δύο εφημερίδες σαλπίζουν κάλεσμα ενότητας του αστικου πολιτικού κόσμου για τη στήριξη του ομολογημένα αδιέξοδου δρόμου που τραβάει η χώρα. Στα "Νέα" ο κ. Ι.Κ. Πρετεντέρης αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. ολοφύρεται. "Δείχνουν να λησμονούν, λέει, πως το µέλλον τους είναι αλληλένδετο. Καλώς ή κακώς, είναι καταδικασµένοι µαζί να ζήσουν ή µαζί να πεθάνουν, αφού αποτελούν τις δύο κυρίαρχες εκδοχές του ίδιου κόσµου. Ήδη ο κατακερµατισµός του πολιτικού συστήµατος δεν πλήττει µόνο το ΠΑΣΟΚ, ούτε µόνο τη Ν.∆.: πλήττει και τους δύο".

"Εχουμε φτάσει σε αδιέξοδο" διαπιστώνει το κύριο άρθρο της "Καθημερινής". "Ο πρωθυπουργός", λέει, "έχει πολύ λίγα περιθώρια να πει στον κόσμο την αλήθεια και να φτιάξει μια 'πολεμική' κυβέρνηση, που θα συμπεριλαμβάνει και εχθρούς του, αν είναι ικανοί για τις περιστάσεις. (...) Ίσως σοβαρευθούμε, προσγειωθούμε απότομα στην πραγματικότητα και πετύχουμε μια μεγάλη εθνική συνεννόηση των αστικών μας κομμάτων για το τι πρέπει να γίνει από εκεί και πέρα. Μερικές φορές χρειάζεται ένα σοκ για να... ξυπνήσει η χώρα και η πολιτική της ηγεσία!".
Τα σενάρια είναι ανοικτά και δεδομένα: Ανασχηματισμός, τον οποίο υποστηρίζουν ελάχιστοι, εκλογές για κυβέρνηση προθύμων και κυβέρνηση "μεγάλου συνασπισμού" ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. Δεν είναι διαζευκτικά ή αντιπαραθετικά. Μπορούν να θεωρηθούν στάδια μιας πορείας στήριξης της σημερινής καταστροφικής πορείας, αλλά και της φυσικής επιβίωσης των κομμάτων που ευθύνονται γι' αυτήν. Και είναι σενάρια άμεσης εφαρμογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: