Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 2-3-11

Ενάντια στις καταλήψεις

«Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μη επιθυμητές οι παράνομες καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, οι οποίες δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση τρόπο αντίδρασης στα κακώς κείμενα και δεν εκφράζουν επί της ουσίας κανέναν αντισυμβατικό συμβολισμό, αλλά αντίθετα εκπορεύονται από αναχρονιστικές, αυτοκαταστροφικές και μηδενιστικές ιδεοληψίες…». Από το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Μπορεί να άργησε αλλά τουλάχιστον εκφράστηκε από επίσημα χείλη η καταδίκη μιας νοοτροπίας και πρακτικής των τελευταίων χρόνων που έχει κάνει μόδα  τις καταλήψεις δημοσίων κτηρίων, χωρίς οι αρμόδιες αρχές για την  τήρηση της τάξης να τολμούν να επεμβαίνουν. Όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί η επικρατήσασα πρακτική, του κατά Καστανίδη «κοινωνικού πραγματισμού», υπαγορεύει ότι η νομιμότητα δεν προϋποθέτει την καθολική εφαρμογή των νόμων. Φθάσαμε στο σημείο η «μηδενική ανοχή στη παραβατικότητα» να θεωρείται φασιστικής έμπνευσης ιδέα και η πλήρης εφαρμογή των νόμων  να θεωρείται επίσης πως οδηγεί την κοινωνία  στον απολυταρχισμό.  Έτσι αυτή η ανοχή απέναντι στους παρανομούντες  οδήγησε τα πράγματα σιγά σιγά στα άκρα, σε σημείο που να μην γνωρίζει κανείς που αρχίζει και που τελειώνει  η νομιμότητα.   Ποιο είναι το επίπεδο ανοχής στην παραβατικότητα.
Εξ αυτού του λόγου και οι ανά τακτά διαστήματα καταλήψεις του Δημαρχείου Τρίπολης, σχολικών μονάδων της πόλης, του γραφείου της Περιφερειακής Εκπαίδευσης, του ΙΚΑ και τελευταία της Περιφέρειας, να θεωρούνται προοδευτικές, άρα μη κολάσιμες. Από κοντά  και οι καταλήψεις στον πεζόδρομο και στην πλατεία  Αρεως  με αυθαίρετες κατασκευές για τους καπνιστές, που ενώ καταγγέλλονται στο δημοτικό συμβούλιο και καταγράφονται ως παράνομες, όμως ουδεμία πειθαρχική ποινή επιβάλλεται στους παρανομούντες. Όλα στον «αέρα» λοιπόν, «ο νόμος είναι το δίκιο του καθενός», και όπου βγει.
 Μόνο που κάποτε πρέπει να σοβαρευτούμε και «να γυρίσουμε στον θεμελιώδη κανόνα της κοινωνικής συμβίωσης. Πριν αποφασίσουμε τι θέλουμε, πρέπει να υπογράψουμε εκ νέου το κοινωνικό συμβόλαιο. Να κατανοήσουμε ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι δεν είναι χαρτιά άνευ αντικρίσματος και ότι πρέπει να είναι στην πράξη σεβαστά απ’ όλους. Και μετά να τα συζητήσουμε και να τα αλλάξουμε με τις θεσμοθετημένες διαδικασίες». Π. Μανδραβέλης Το Περιφερειακό Συμβούλιο με το ψήφισμά του εξέφρασε το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Μη το προσπερνάμε αδιάφοροι.



«Παρωδία»;
Δεν κατόρθωσε τελικά και το Δημοτικό Συμβούλιο να εκλέξει Συμπαραστάτη, μεταξύ των εναπομεινάντων κ.κ. Αυγερινού και Κατσούλα λόγω  απόσυρσης της υποψηφιότητας Πονηράκου, με αποτέλεσμα οι δύο υποψήφιοι να λάβουν από 5 ψήφους έκαστος, 10 ψηφοδέλτια  να είναι λευκά και 11 άκυρα. Η επιμονή της πλειοψηφίας να είναι τελικά μόνο δύο οι υποψήφιοι είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει η παράταξη του Δ. Παυλή, ο επί κεφαλής της οποίας  με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «παρωδία» υποστηρίζοντας πως : «Θα έχετε αποκλειστικά την ευθύνη εσείς στις περιπτώσεις α) που δεν καταστεί δυνατή η εκλογή του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» και χαθεί πλέον η θέση αυτή για τον Δήμο, β) εάν εκλεγεί «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης» - γίνουν ενστάσεις – και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κριθεί ως «μη νόμιμη» με αποτέλεσμα να χαθεί η θέση. Είμαι υποχρεωμένος από τη θέση μου ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης να σας επισημάνω τα ανωτέρω διότι η παράταξή μου στις εκλογές κατέβηκε χωρίς κομματικές ταμπέλες άρα και χωρίς δεσμεύσεις σε κόμματα. Επίσης το δεσμευτικό μας σύνθημα «Διαφάνεια παντού» το τιμάμε και θα συνεχίσουμε να το τιμάμε διότι θέλουμε να κοιτάμε τον Δημότη κατάματα»

Χάνει το δικαίωμα;
Για το ίδιο θέμα ο κ. Δελφάκης, λέει, και πολύ σωστά, πως θα  έπρεπε να  έχει προηγηθεί διαβούλευση για τα ονόματα και να έχουν καταλήξει ομόφωνα σε κάποιο, εκ των προτέρων, ώστε να λήξει αυτή η κατάσταση που τελικά εξευτελίζει το θεσμό.  Τελικά, αν δεν υπάρξει παρέμβαση  από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών και με δεδομένο ότι ο "Καλλικράτης» ορίζει  ως καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2011 για την εκλογή Συμπαραστάτη, τότε αυτό σημαίνει ότι  ο Δήμος Τρίπολης χάνει οριστικά το δικαίωμα να καλύψει τη θέση αυτή. 

Σύγχρονα κτήρια
Σήμερα Τετάρτη 2 Μαρτίου στις 6:00 μ.μ. στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό κέντρο Τρίπολης, θα γίνει εσπερίδα για αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, τοπογράφους και κατασκευαστές, με θέμα: “Σύγχρονα Κτίρια Μεγάλων Ανοιγμάτων - Ανάλυση και Κατασκευή”. Στη διάρκεια της εσπερίδας, θα γίνει ενημέρωση πάνω στο σχεδιασμό - κατασκευή κτιρίων μεγάλων επιφανειών απουσίας ανεπιθύμητων υποστυλωμάτων.

Μεταφορές μαθητών
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Γκιόκας και Γιάννης Πρωτούλης, προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, για τη μεταφορά μαθητών με τα ΚΤΕΛ στη  Αρκαδία, ζητώντας να μάθουν τι μέτρα θα πάρουν οι υπουργοί ώστε: Να συνεχιστεί και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία τους σε όλο το νομό. Να μην πραγματοποιηθεί καμία κατάργηση ή συγχώνευση σχολείων.»
 Κατά τους ερωτώντες βουλευτές  «Ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που διαχρονικά και μέσω των αρμόδιων Υπουργείων χειρίστηκαν το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, δεν έδωσαν και δεν δίνουν τα απαραίτητα κονδύλια και μεταφέρουν βασικές υποχρεώσεις του κράτους για την παιδεία στις νομαρχίες παλιότερα, στους δήμους και τις περιφέρειες σήμερα μέσω της αντιδραστικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη».

Αναρτήσεις στο esy.net
Με πειθαρχική ποινή  κινδυνεύουν οι Διοικητές και οι υποδιοικητές των 132 νοσοκομείων, αν  από δω και στο εξής, ( η προθεσμία ήταν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου), δεν έχουν αναρτήσει στο esy.net όλα τα στοιχεία που αφορούν το νοσοκομείο τους. Το esy.net είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ με το υπουργείο Υγείας, όπου στο εξής  θα καταχωρούνται οι μηνιαίες προμήθειες, οι αναλώσεις υλικών και φαρμάκων, οι υποχρεώσεις των υπηρεσιών, η παρακολούθηση των νοσηλίων, οι ισολογισμοί, οι μισθοδοσίες, τα έξοδα και τα έσοδα, η νοσηλευτική κίνηση, η παρακολούθηση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, κ.λπ.
Στην οδηγία αυτή  από τις 16.02.2011 το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, εισάγει όλα τα ποιοτικά – ποσοτικά στοιχεία του στο ESY  NET, όπου μπορεί κανείς εκεί να βρει στοιχεία εκτός από το νοσοκομείο και για τα πέντε (5) Κέντρα Υγείας του Νομού Αρκαδίας. Έτσι το Υπουργείο Υγείας και η 6η Υ.ΠΕ. μπορούν  να εποπτεύουν και να συντονίζουν τις υπηρεσίες υγείας, τις οικονομικές – λειτουργικές αναφορές του Νοσοκομείου, καθώς και το έργο όλων των Κέντρων Υγείας.
Δικηγορικά
Ο Δημήτρης Βερβεσός, από τον Αγιο Ανδρέα Κυνουρίας, ήρθε πρώτος στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με ποσοστό που αγγίζει το 26%.  Θα αναμετρηθεί στον επόμενο γύρο, στις 6 και 8 Μαρτίου 2011, με τον δεύτερο σε ψήφους   Ι Αδαμόπουλο (από το χώρο της ΝΔ). Το όνομα του κ. Βερβεσού είχε «παίξει» και στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου για τη θέση του υποψηφίου δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας,  αλλά απορρίφθηκε λόγω μη ικανής αναγνωρισιμότητας στα χωριά του δήμου αυτού.
 
Χαμογελάτε
- Τί είναι αυτό που ζει στην ζούγκλα και ακούει νησιώτικα;
- Το λιοντάρι-ντάρι-ντάρι...
- Ποιά ταινία θα βγεί μετά απ' το TRON;
- Το FAGANE!


Δεν υπάρχουν σχόλια: