Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 5-7-11

Θεατρική Ομάδα
 «Σε ένα προσωπικό ταξίδι στη χαμένη παιδική αθωότητα, αυτή  που λέγεται ότι όλοι οι "μεγάλοι" έχουμε καλά κρυμμένη μέσα μας, μας προσκαλεί ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, στην παράσταση που δίνει απόψε στο θεατράκι του Αγιώργη, η Θεατρική Ομάδα Τρίπολης.  Κάθε σκηνή αυτού του έργου είναι ένα μάθημα ζωής, τόσο σοφό όσο σοφή είναι η απλότητα, ένα μάθημα χωρίς διδακτισμούς και μελοδραματισμούς, που οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτούς που αγαπάμε και γι’ αυτούς που μας αγαπούν. Και ταυτόχρονα είναι μια κατάθεση για τη δύναμη της ποίησης και της φαντασίας, αφού, όπως βεβαιώνει ο ίδιος ο Μικρός Πρίγκιπας, «μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια».
Το έργο
Ο μικρός πρίγκιπας είναι ένα υπέροχο γέννημα της φαντασίας του συγγραφέα. Αφελής, όμως σωστός στη σκέψη του, ο Μικρός Πρίγκιπας βάζει σε αμηχανία τον πιλότο που συνάντησε στη Σαχάρα να προσπαθεί να επισκευάσει τη βλάβη του αεροπλάνου του. Διηγείται πως έχει επισκεφθεί διάφορα μικρά άστρα που άλλα μόλις ξεπέρσευαν λίγο από την περιοχή του ιδιοκτήτη τους κι άλλα χωρούσαν μόλις τον κάτοχό τους. Είναι εξυπνότερες οι συνομιλίες που κάνει μαζί τους και στο τέλος δένεται με τον πιλότο στην ερημιά της Σαχάρας από όπου χάνεται κάποτε, όπως και ξαφνικά είχε πρωτοεμφανιστεί μπροστά του. Το έργο τελειώνει με την υπόδειξη του συγγραφέα (πιλότου) πως ο Μικρός Πρίγκιπας υπάρχει κοντά μας, φτάνει να τον γνωρίσουμε σε ένα παιδί με χρυσαφένια μαλλιά που θα μας χαμογελάει.
Πρόεδρος ΕΝ.Π.Ε
Μετά την εκλογή των Περιφερειαρχών η μάχη μετατοπίζεται  στην εκλογή του Προέδρου της ΕΝ.Π.Ε (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας). Σύμφωνα με πληροφορίες  της aftodioikisi.gr για τη θέση έχουν εκφράσει ενδιαφέρον 2+2 περιφερειάρχες. Οι πρώτοι δύο είναι αυτοί που επιχειρούν με έντονο τρόπο να πλασαριστούν στην κούρσα, ενώ οι  άλλοι δύο κρατούν, τουλάχιστον προς το παρόν, χαμηλά τους τόνους.Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν  ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός που ασκεί καθήκοντα προεδρεύοντα λόγω του ότι είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης περιφέρειας και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι περιφερειάρχες Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Σύμφωνα με την aftodioikii.gr,  «πρώτος στη λίστα των ενδιαφερομένων είναι ο Γιάννης Σγουρός ο οποίος κατά την έκφραση στελέχους της Ιπποκράτους «μας έχει ζαλίσει με το επαναλαμβάνει συνεχώς το ενδιαφέρον του». Αν και ο κ. Σγουρός είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, θεωρείται ότι δεν έχει το πολιτικό ανάστημα αλλά και τις γνώσεις σε σχέση με το θεσμό της περιφέρειας ώστε να χειριστεί μία τέτοια κατεξοχήν πολιτική θέση. …
Ο Τατούλης
Δεύτερος στη λίστα είναι ο Πέτρος Τατούλης, ο οποίος ναι μεν υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ αλλά ως προερχόμενος από τη ΝΔ έχει ερείσματα και στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ο οποίος συγκρούστηκε με σφοδρότητα προεκλογικά με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος κατάγεται και εκλέγεται σε τμήμα της περιφέρειάς του (Μεσσηνία)  επιχείρησε να ρίξει γέφυρες με τη Ρηγίλλης. Αν και φαίνεται ότι μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει εφικτό στο βαθμό που θα ήθελε, ορισμένοι από τους πέντε περιφερειάρχες που έχουν εκλεγεί με τη σημαία της ΝΔ δεν θα έβλεπαν με κακό μάτι τυχόν υποψηφιότητά του. Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι ο Π. Τατούλης λόγω του απρόβλεπτου του χαρακτήρα του αλλά και των εσωκομματικών (αν)ισορροπιών του ΠΑΣΟΚ στην Πελοπόννησο έχει καταφέρει να  δημιουργήσει μεγάλες αντισυσπειρώσεις ανάμεσα στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στην περιοχή προκαλώντας δυσαρέσκεια και σε κεντρικό κυβερνητικό και κομματικό επίπεδο, δεν είναι απίθανο να στηριχθεί από τμήμα του κυβερνώντος κόμματος σε επίπεδο περιφερειών, εφόσον επιχειρηθεί να επιβληθεί η «λύση Σγουρού»…
jazz Φεστιβάλ
Μουσική και τραγούδια, φαγητό, με πρώτη ύλη τη μελιτζάνα, σε ποικίλες παρασκευές και διασκέδαση μέχρι το πρωί, ήταν τα συστατικά στοιχεία του jazz Φεστιβάλ Τσακωνιάς, που έλαβε χώρα το περασμένο Παρασκευοσαββατοκύριακο, στο Λεωνίδιο. Οι βραδιές υπέροχες, χωρίς την αφόρητη ζέστη των περασμένων χρόνων, χάρισαν στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες αξέχαστες στιγμές.
Η πρώτη χαρακτηρίστηκε από τα «τραπεζάκια έξω» των καταστημάτων και τους περιοδεύοντες μουσικούς με τα συγκροτήματά τους που εναλλάσσονταν σε διάφορα σημεία της πόλης, παίζοντας μουσική funky, jazz, soul, R&B, reggae  και  ξεσηκώνοντας τους παρευρισκόμενους.
Η δεύτερη μέρα είχε παραδοσιακούς χορούς που χόρεψε το χορευτικό συγκρότημα συλλόγου γυναικών Δωρίου Μεσσηνίας και το χορευτικό συγκρότημα Λεωνιδίου. Παράλληλα υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Τα μυστικά της Τσακωνιάς», ενώ ενωρίτερα η κ. Ελένη Μάνου που ασχολείται με πάθος με την τσακώνικη γλώσσα, φιλοξένησε τα παιδιά στον Πύργο Τσικαλιώτη και τους διάβασε  παραμύθια στην τσακώνικη διάλεκτο.
Πανευτυχής ο Δήμαρχος κ. Μαρνέρης ευχαρίστησε τους όσους παραβρέθηκαν (δήμαρχοι Ιλίου, Β. Κυνουρίας, Δωρίου, οι πολιτευτές της ΝΔ κ.κ Κώστας Βλάσσης, Παναγιώτης Καρβελάς, Βασίλης Κοντοζαμάνης  κ.ά), καθώς  και το ανώνυμο πλήθος που έδωσε δυναμικό «παρών».
Χαμογελάτε
Η δασκάλα προσπαθεί να πείσει τα παιδιά να ποζάρουν για την φωτογραφία της τάξης.
- Σκεφτείτε τί ωραία που θα είναι να έχετε την φωτογραφία, μετά από χρόνια  και να λέτε: "Αυτός ήταν  συμμαθητής μου, ο Γιάννης, που  τώρα είναι γιατρός, αυτή είναι η Αννα και είναι δικηγόρος, αυτός είναι ο Νίκος, ο μηχανικός..."
Πετάγεται και ο Τοτός:
- ...Και αυτή είναι η συχωρεμένη η δασκάλα μας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: