Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Σκουπιδότοπος, μέχρι πότε;

Για μια ακόμη φορά το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών του δήμου μας, οδηγείται στις δικαστικές αίθουσες από τους κατοίκους του συνοικισμού των Φιλικών, οι οποίοι χρόνια τώρα βιώνουν το δράμα της γειτνίασης με μια χωματερή που όλο κλείνει και όλο παραμένει ανοιχτή.
Με κατ εξοχήν υπεύθυνο για το κλείσιμο τον ΦΟΔΣΑ και με εμπλεκόμενους την μέχρι προ τιςνος ΤΕΔΚΑ και την Περιφέρεια, το θέμα σέρνεται χρόνο με το χρόνο, χωρίς ουσιαστικά καμιά προσπάθεια επίλυσής του, όταν έπρεπε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να έχουν ανασκουμπωθεί και να έχουν θέσει τις  βάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που πρώτιστα αφορά την υγεία μας και το περιβάλλον. Κυρίως ο Δήμος Τρίπολης, που παράγει και τα περισσότερα απορρίμματα.
Τούτο γιατί ουδέποτε  είχε γίνει συνείδηση, ούτε στους ίδιους τους υπεύθυνους ότι στην τελική επεξεργασία και την υγειονομική ταφή θα πρέπει να φθάνει μόνον το 10% των απορριμμάτων, μέσω της ανακύκλωσης, αλλά και στους κατοίκους που παράγουν τα απορρίμματα. Κάποιοι κάδοι που τοποθετήθηκαν στο παρελθόν δεν είχαν πρακτικό αποτέλεσμα, αφού ποτέ δεν υποστηρίχθηκαν από τους αρμοδίους με αποτέλεσμα οι μεν πολίτες να πετούν μέσα ανάκατα οικιακά απορρίμματα και ανακυκλώσιμα υλικά τα δε συνεργεία περισυλλογής απορριμμάτων να τους αδειάζουν στα απορριμματοφόρα μεικτής μεταφοράς και στη συνέχεια να τα οδηγούν στη χωματερή. 
Αλλά και οι περιβόητοι δεματοποιητές που αγοράστηκαν δεν κατέστη δυνατόν να τοποθετηθούν σε κάποια σημεία, από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και από το φόβο ότι  τις εγκαταστάσεις θα χαρακτηρίζει προχειρότητα ενώ  θα συνεχίζουν να είναι ρυπογόνες κι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, όπως οι χωματερές.
Σήμερα η κατάσταση εξάντλησε τα όριά της. Και οι κάτοικοι των Φιλικών στα δικαστήρια ζητούν το άμεσο κλείσιμο της χωματερής. Κάποτε το δράμα τους πρέπει να πάρει τέλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: