Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Βουβό ποτάμι ψηφοφόρων

Το ερώτημα είναι απλό. Τώρα που οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται «πολιτισμένα», χωρίς  ακραίες αντιπαλότητες, είναι άραγε καλύτερα ή όχι; Τι έχει συμβεί και οι πολίτες αδιαφορούν για πρόσωπα και κόμματα;  Μέχρι την περασμένη Κυριακή  πάσχιζαν οδυνηρά οι επί κεφαλής υποψήφιοι να καταρτίσουν τα ψηφοδέλτια καθώς προσέκρουαν  στην παγερή αδιαφορία και την απάθεια του κόσμου. Σήμερα η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει η ίδια και χειρότερη. Καλούν τον κόσμο στην παρουσίαση των υποψηφίων και οι μόνοι που προσέρχονται είναι οι ίδιοι οι υποψήφιοι και κανένας άλλος. Το αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου μετά βίας γεμίζει. (Πλην εξαιρέσεων).  Τι γίνεται, άραγε; Κουράστηκε το εκλογικό σώμα; Δεν πείθουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι των κομματικών συνδυασμών; Το ‘χουν πάρει απόφαση οι δημότες ότι δεν θ’ αλλάξει τίποτε με τις τοπικές εκλογές;
Δεν είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς. Και βέβαια  συμβαίνουν όλα  αυτά και το καθένα χωριστά.  Δεν πάει καιρός που οι πολίτες ανταποκρίνονταν στα κομματικά κελεύσματα, το πολιτικό περιβάλλον επηρέαζε αποφασιστικά την ψήφο, οι υποψήφιοι πάλευαν στήθος με στήθος, τα ΜΜΕ φιλοξενούσαν όλες τις απόψεις, οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις συνέβαλαν στη διαμόρφωση της γνώμης των ψηφοφόρων.
Σήμερα όλα πλέον τελείωσαν και τα πολιτικά καπελώματα  αντί να προσελκύουν ψηφοφόρους απομακρύνουν.  Οι  χρισματούχοι υποψήφιοι δεν ελκύουν , τα κόμματα  δεν συγκινούν, δεν αγγίζουν τον πολίτη και δεν επηρεάζουν τη γνώμη του. Η «βουβαμάρα», την οποία τρέμουν τα κόμματα, είναι η πλέον ηχηρή απάντηση στις επιλογές των ηγετών και των γραφείων τους. Και ίσως είναι οι πρώτες  τοπικές εκλογές που οι πολίτες θα στηρίξουν υποψήφιους πέρα και πάνω από τα κόμματα, χρίσματα και επι...χρίσματα. Μια ηχηρή απάντηση για κάποιους νεόκοπους πολιτικάντηδες της τοπικής πολιτικής σκηνής που νομίζουν  πως ο λαός τους εξέλεξε για να αλώσουν την οικουμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: