Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Στην Πάφο αναδείχθηκαν οι δεσμοί Αρκαδίας και Κύπρου


Το κύρος, οι αξίες και οι σκοποί της Διεθνούς Αρκαδικής 
Εταιρείας επιβεβαιώθηκαν στη διάρκεια του 4ου Διεθνούς Συμποσίου του που διοργάνωσε και φιλοξένησε ο Δήμος Πάφου από την Παρασκευή 8 μέχρι την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010 στην κοσμοπολίτικη πόλη της Κύπρου όπου ίδρυσε και εγκαταστάθηκε πριν τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια, ο βασιλιάς της Τεγέας Αγαπήνορας με τους συντρόφους του επιστρέφοντας από την Τροία.
Οι εργασίες του Συμποσίου με την  παρουσία πολιτικών,  πανεπιστημιακών,  προσωπικοτήτων της τοπικής κοινωνίας και εκπροσώπους των εκπαιδευτηρίων της πόλης  ανέδειξαν τις ιστορικές  αξίες και τους δεσμούς που συνδέουν την Αρκαδία με την Κύπρο.
Ανακαλύπτοντας της Αρκαδική Κύπρο         
      Η τελετή των έναρξης των εργασιών του Συμποσίου, με τίτλο «Ανακαλύπτοντας την Αρκαδική Κύπρο», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στις αίθουσες του  ξενοδοχείου «Πάφος Αμαθούς» και περιείχε όλη την αίγλη αλλά και τη συγκίνηση από την ιστορική αυτή συνάντηση Αρκάδων και Κυπρίων. Οι  ομιλητές και εισηγητές χαρτογράφησαν κυριολεκτικά τις αξίες και τους δεσμούς των δυο ιστορικών κοινοτήτων, Αρκαδίας και Κύπρου και δεν δίστασαν να μεταφέρουν  μηνύματα και τις αποφάσεις των δυο λαών, στις πολιτικές ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών που επηρεάζουν τις τύχες της Κύπρου, Ελλάδος, να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Άψογη και ποιοτική υπήρξε η οργάνωση και φιλοξενία από το Δήμο Πάφου κάτω από την προσωπική  επίβλεψη του Δημάρχου της κ. Σάββα Βέργα  και όλα τα τοπικά ΜΜΕ ανέδειξαν σε όλα  τα Δελτία Ειδήσεων,  τις διαστάσεις της σημασίας του γεγονότος,  τα οποία πρόβαλαν τις εργασίες του Συμποσίου
Σαφή πολιτικά μηνύματα
    «Δεν μπορεί να υπάρξει Αρκαδικός τρόπος ζωής δίπλα από στρατεύματα Κατοχής με εκθεμελίωση κοινοτήτων και με απειλές αυτοκάθαρσης. Γι’ αυτό και η συμπαράταξη από τον ευρύτερο Ελληνισμό και ειδικά από τους αδελφούς Αρκάδες είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε.. Η εσφαλμένη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα έχει μέσα της το σπέρμα της ανωμαλίας» Αυτά κατήγγειλε ο Μητροπολίτης Κύκκου κ. Νικηφόρος κηρύσσοντας την έναρξη του 4ου Διεθνούς Συμποσίου  Πάφου  Ο Δήμαρχος εξάλλου κ. Σάββας Βέργας αναφερόμενος στον χαιρετισμό του στο  Κυπριακό πρόβλημα  έδωσε το δικό του πολιτικό μήνυμα λέγοντας : «Χρέος μας είναι να καταστήσουμε σαφές προς φίλους και εταίρους μας ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από τη λύση του Κυπριακού. Υποχρέωσή μας είναι να υποδείξουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η Άγκυρα οφείλει επιτέλους να σεβαστεί και εμπράκτως να εφαρμόσει τις αρχές και τις αξίες της νέας Ευρώπης των λαών και των πολιτισμών, στην οποία φιλοδοξεί να καταστεί μέλος».
Κεντρικός ομιλητής της τελετής έναρξης ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και πρώην Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Γεώργιος Γεωργής, με θέμα ‘Ιστορικοί και Πολιτιστικοί Δεσμοί Κύπρου και Αρκαδίας»

(Σχετικό φωτορεπορτάζ θα δημοσιευθεί στην έκδοση Οκτωβρίου των ΑΡΚΑΔΙΚΩΝ ΝΕΩΝ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: