Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Πόλη και πολιτισμός

Η τέχνη έχει αποδειχτεί πως επιδρά πολλές φορές στον ψυχισμό του ανθρώπου επουλωτικά. Σαν ένα ηρεμιστικό που τον γαληνεύει και καταπραϋνει τον πόνο του.  Ο άνθρωπος καταφεύγει σ’ αυτήν ελπίζοντας να κλείσει τις πληγές που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από περιπετειώδεις αναζητήσεις, αλλά και ακούσια απραξία. Έλκεται κατά μαγικό τρόπο και  παραδίδεται σ αυτήν, προσπαθώντας πολλές φορές να βρει διέξοδο και απάντηση στα προβλήματα που τον απασχολούν.
Ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης χρόνια τώρα υπηρετεί αυτό το σκοπό. Διακονεί την τέχνη σε κάθε της μορφή. Με ομιλίες διαπρεπών επιστημόνων, με επιλεγμένες θεατρικές παραστάσεις, με μουσικές περιπλανήσεις στο χώρο της κλασσικής αλλά και νεότερης μουσικής  παρακαταθήκης προσπαθεί να κρατά σε εγρήγορση τα ποιοτικά αντανακλαστικά των δημοτών αυτής της πόλης, σαν μια μαγιά ικανή να ζυμώσει όλο το φύραμα.  Σε καιρούς οικονομικής στενότητας, η παρουσία της τέχνης, σε οποιαδήποτε μορφή,  είναι περισσότερο παρά ποτέ  αναγκαία.
Γι αυτό και οι σημερινές εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στο Φιλοτεχνικό είναι από μόνες τους ένα σημαντικό γεγονός για την πόλη. Στοχεύουν στην ανανέωση προσώπων και ιδεών, με σκοπό τη διατήρηση αυτής της γωνιάς πολιτισμού για πολύ πολύ καιρό στο μέλλον.  Η ανανέωση είναι  αδήρητος ανάγκη για τη συνέχιση και την ύπαρξη των σωματείων. Η απερχόμενη διοίκηση του Φιλοτεχνικού πρόσφερε τα μάλα και στο μέτρο των οικονομικών της δυνατοτήτων,  συνεχίζοντας μια παράδοση ετών. Στους καινούργιους απομένει να συνεχίσουν και να βελτιώσουν την κατάσταση, μαλακώνοντας την διάχυτη απαισιοδοξία των καιρών  που την  προκαλεί η άνιση μεταχείριση των ανθρώπων και η βρώμικη ανάσα της απάνθρωπης εξουσίας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το παραπάνω άρθρο είναι της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ και όχι του ogatosblogspot.blogspot.com