Η παρέμβαση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας προς τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις σχολικές εκδρομές, με επισκέψεις μαθητών σε μεγάλα εμπορικά κέντρα και η σαφής έκφραση της αντίθεσή του σ' αυτήν την πρακτική, θέτει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων μιας «δυσπλασίας» στην εκπαίδευση, επαναφέροντας στην πραγματική διάσταση την φιλοσοφία των εκδρομών αυτών. Οι οποίες τότε και μόνον τότε αποτελούν έναν άριστο καθόλα θεσμό της σχολικής ζωής και μάλιστα με αξιοπρόσεκτα ευεργετικά αποτελέσματα, όταν πραγματοποιούνται έπειτα από ικανοποιητική προετοιμασία, συστηματική οργάνωση και για το σκοπό που η εγκύκλιος του υπουργείου ορίζει.
Στην σημερινή εποχή μας, όμως, τίποτα δεν προετοιμάζεται με σοβαρότητα, με αποτέλεσμα μια επίσκεψη στο μουσείο να είναι ανιαρή και γρήγορα καταλήγει, χωρίς πολλές διαδικασίες στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, με τα γνωστά αποτελέσματα που εύστοχα καταγράφει η ανακοίνωση του Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Η μεγάλη ελληνίστρια Ζακλίν ντε Pομιγί, που πέθανε πρόσφατα, έλεγε πως μπορεί μια σελίδα του Θουκυδίδη να είναι αριστουργηματική, όμως τίποτα δεν αξίζει όσο ένα ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο. Mόνο που η γνώση του Θουκυδίδη, συμπλήρωνε, ενισχύει την ομορφιά του ηλιοβασιλέματος. Γι αυτό σε όλη της τη ζωή και με κάθε τρόπο υποστήριζε πως «τα πάντα είναι θέμα εκπαίδευσης», πιστεύοντας ακράδαντα ότι η προσωπικότητα διαμορφώνεται στο γυμνάσιο - λύκειο.
Πόσοι, άραγε, φωτισμένοι καθηγητές μπορούν, ανεμπόδιστοι, να ανοίγουν μονοπάτια όταν το ίδιο το σύστημα λειτουργεί πάνω τους συνθλιπτικά και απαξιωτικά, οδηγώντας τους μαθητές αντί για τα μουσεία και τους άλλους χώρους του πολιτισμού στα νυχτερινά κέντρα και στα πάσης φύσεως εμπορικά κέντρα;
Γι αυτό μόνο θετικές σκέψεις προκαλεί η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου. Οι διαπιστώσεις και τα ερωτήματα που καταγράφονται είναι στο στόμα όλων. H ευχή, μία: Η ανακοίνωση να αποτελέσει τον καταλύτη ώστε το υπουργείο να πάρει τις δέουσες αποφάσεις και να αποφέρει σύντομα καρπούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου