Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Ποια πολιτική θέλουμε

Είναι αλήθεια πως τα στοιχεία της δικαιοσύνης και της ηθικής αποτελούν αναπόσταστο στοιχείο της πολιτικής  και της οικονομίας για τους κατοίκους της Τρίπολης και του νομού,  γενικότερα.
Όταν οι δημότες της πόλης μας  θεωρούν  τη διαφθορά που επικρατούσε στο Παναρκαδικό νοσοκομείο  ως το μεγαλύτερο κακό, και τώρα με ικανοποίηση βλέπουν μια αλλαγή συμπεριφοράς και πρακτικής,  ουσιαστικά επιχειρούν  να επαναφέρουν τους κανόνες της ηθικής στον δημόσιο βίο και να τους καταστήσουν κυρίαρχους.
Όταν οι δημότες  ζητούν  εφαρμογή των κείμενων διατάξεων σχετικά με το άπλωμα των τραπεζοκαθισμάτων, τα  ντεσιμπέλ των διαφόρων καφέ του πεζόδρομου και της πλατείας Αρεως σε κανονικά επίπεδα, ιδίως σε ώρες κοινής ησυχίας, που δεν αφήνουν κουρασμένους, γέροντες και παιδιά να ησυχάσουν, ή την κατάχρηση των τετραγωνικών που δικαιούνται τα περίπτερα,   όταν θέλουν ξεκάθαρους κανόνες και προπαντός διαφάνεια, ουσιαστικά διεκδικούν δικαιοσύνη και ηθική.
Είναι οι προαναφερόμενες πράξεις και εκδηλώσεις που υποδηλώνουν πως το ηθικό στοιχείο διεκδικεί ενεργό ρόλο στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Ιδίως όταν αυτό είχε γίνει σημαία, προεκλογικά, από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, ιδίως δε  από την κρατούσα σήμερα στο δήμο. Δεν αναφερόμαστε, βέβαια, στην ηθική με τη θρησκευτική έννοια του όρου, αλλά ως παράγοντα σεβασμού των νόμων και των δικαιωμάτων των δημοτών.
Η κρίση, είναι γεγονός, πως  μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την κοινωνία, αν η τελευταία καταφέρει να επιβάλλει την ηθική και τη δικαιοσύνη ως αναπόσπαστα στοιχεία της πολιτικής πρακτικής. Τούτο γιατί, όπως έχει σαφώς αποδειχθεί, σε περιόδους μεγάλης κρίσης και δοκιμασίας, η ηθική και η δικαιοσύνη λειτουργούν ως συνεκτικοί ιστοί που διαφυλάσσουν την κοινωνική συνοχή. Και πως η αδιαφορία και το «άστα γι αύριο», ανήκουν σε άλλες εποχές.
Η κοινωνία της πόλης μας, σήμερα,  απαιτεί το αυτονόητο από τους τοπικούς της άρχοντες. Την εφαρμογή των κείμενων διατάξεων σε κάθε τομέα της αυτοδιοίκησης.  Και δεν νομίζουμε ότι ζητά πολλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: