Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Ώρες ευθύνης

Μια σκοτεινή ιστορία χωρίς πληροφόρηση και με πολλά κρυμμένα συμφέροντα. Αστικοί μύθοι που κυκλοφορούν χρόνια χωρίς ποτέ να μαθαίνουμε την αλήθεια. Οι μαφίες των σκουπιδιών και η κρυφή χρηματοδότηση των κομμάτων μέσω των αποζημιώσεων που παίρνουν οι δήμοι για να φτιάξουν χώρους υποδοχής σκουπιδιών. Ιδιωτική πρωτοβουλία που άλλοτε αντιμετωπίζεται ως τεχνολογική λύση κι άλλοτε ως σκανδαλώδης ανάθεση έργου. Πολίτες που δεν αναλαμβάνουν καμία προσπάθεια και αντιδρούν σε κάθε λύση αρκεί τα σκουπίδια τους να πηγαίνουν στην αυλή του γείτονα.
Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τις εκλογές του Νοέμβρη για την αυτοδιοίκηση, οπότε και ακούσαμε τα πιο απίθανα από δημοτικούς και περιφερειακούς συνδυασμούς, πάνω στο ζήτημα του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Τι να τα κάνουμε όμως τα λόγια; Οι πράξεις είναι αυτές που μετράνε.  Και σήμερα, ελάχιστους μήνες από τότε, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, με τα πρόστιμα της ΕΕ να κρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη επί των κεφαλών μας, τη στιγμή που  οι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ερίζουν για την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Και ενώ το  ερώτημα περί της ευθύνης αυτής πηγαινοέρχεται σαν μπαλάκι πιγκ πογκ, μεταξύ δήμων και Περιφέρειας, καθώς και οι δυο  το απορρίπτουν μετά βδελυγμίας, με αποτέλεσμα οι πολίτες εξοργισμένοι να επιβάλλουν το κλείσιμο των χωματερών δυναμικά, (βλ. Βυτίνα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα), τελικά άφαντη είναι και η συντεταγμένη πολιτεία με τους μηχανισμούς της δικαιοσύνης για να προστατεύουν το δημόσιο αγαθό της υγείας μας.
Θεσμοί και άλλοι θεσμοί, υποτίθεται πως έχουν ως αποστολή και καθήκον τους τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Πώς ενεργοποιούνται όμως αυτοί οι μηχανισμοί; Μπορεί να πλημμυρίζουν με δηλητηριώδη αέρια, ανάλογα με τη φορά του ανέμου, τα γύρω χωριά και να μη ενδιαφέρεται κανείς υπεύθυνος; Δικαιοσύνη, Εισαγγελείς, ακόμα και «ράμπο» του περιβάλλοντος διαθέτει η δημοκρατία μας, αλλά και τι με αυτό; Το θέμα είναι τι γίνεται στην πράξη. Όλοι κωφεύουν και αναβάλλουν ες αύριον τα σπουδαία. Ως πότε όμως;
Όσο για την ευθύνη της διαχείρισης, επί τέλους, ας καταλάβουν ότι την προσωρινή διαχείριση έχει ο περιβόητος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων,  ο οποίος είναι ο κατά το νόμο  αρμόδιος φορέας της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων. Η Περιφέρεια είναι εντεταλμένη για τον γενικό σχεδιασμό και την οριστική λύση του προβλήματος στο σύνολό του και σε περιφερειακό επίπεδο. Τελεία και παύλα. Ο καθείς ας αναλάβει τις υποχρεώσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: